Oligarhii lui Putin contestă „temeiul fals şi nefondat” al sancţiunilor UE

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.03.2022 - 22:57
Miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi Petr Aven. / Foto: wikimedia.org

Miliardarii ruşi Mikhail Fridman şi Petr Aven, apropiați de Vladimir Putin, au declarat că vor contesta „temeiul fals şi nefondat” al sancţiunilor impuse de UE după invadarea Ucrainei de către Rusia.

SHARE

„Mikhail Fridman şi Petr Aven sunt profund şocaţi de acuzaţiile în mod evident false din Regulamentul UE, care pretind să justifice temeiul pentru care au fost sancţionaţi”, au transmis oamenii de afaceri.

"Domnul Fridman şi domnul Aven vor contesta, cu fermitate şi prin toate mijloacele disponibile, temeiul fals şi nefondat pe care au fost impuse aceste sancţiuni, pentru anularea daunelor nejustificate şi inutile aduse surselor de venit şi prosperităţii numeroşilor lor angajaţi, clienţi, parteneri şi părţi interesate, precum şi afacerilor pe care ei şi partenerii lor le-au construit în ultimii 25 de ani”, au mai indicat oligarhii ruși într-un comunicat.

Citește și: Efectul Putin în Europa: Finlanda ia în premieră în discuție aderarea la NATO și trimite arme în UA

Bancherul Mikhail Fridman s-a născut în Ucraina, are și cetățenie israeliană, și este unul dintre cei mai bogați oligarhi apropiați Kremlinului. Potrivit Forbes, în 2017, Fridman, co-fondatorul Alfa-Bank, era al șaptelea cel mai bogat rus.

Omul de afaceri Petr Aven este, printre altele, șeful Alfa-Bank, și în 2021 a fost cotat cu o avere de 5,3 miliarde de dolari, aflându-se pe locul 529 al top-ului celor mai bogați oameni din lume.

Citește și: EXCLUSIV Oligarhul care aduce gaz rusesc în România - ajutor de 1 miliard de lei de la statul român

Oligarhi ruşi şi pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe lista neagră a sancţiunilor UE

Uniunea Europeană l-a adăugat luni pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe mai mulţi oligarhi pe lista sa neagră a personalităţilor sancţionate cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

Şase oligarhi, mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus, inclusiv purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, şi o duzină de jurnalişti se află pe lista cu 26 de nume aprobată de statele membre şi publicată luni în Jurnalul Oficial al UE. Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au fost incluşi pe listă vinerea trecută, aminteşte AFP.

Citește și: SUA expulzează 12 membri ai misiunii diplomatice rusești la UN. Bagajele, până pe 7 martie

Pe listă figurează oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi ''propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene'', a precizat UE a precizat într-un comunicat, citat de Reuters.

Printre persoanele incluse pe listă se numără Igor Sechin, patronul companiei petroliere de stat ruseşti Rosneft, şi directorul general al gigantului energetic Transneft, Nikolai Tokarev.

Oligarhii Alişer Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko şi bancherul Mikhail Fridman figurează, de asemenea, pe lista de sancţiuni.

Aceasta conţine şi numele vicepremierului rus Dmitri Cernîşenko, alţi membri ai guvernului rus şi jurnalişti de top.

Măsurile restrictive includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor incluse pe listă.

Această serie de sancţiuni a afectat, de asemenea, compania de asigurări pentru industria gazelor naturale SOGAZ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te