SUA expulzează 12 membri ai misiunii diplomatice rusești la UN. Bagajele, până pe 7 martie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.03.2022 - 12:07
SUA expulzează 12 membri ai misiunii diplomatice rusești la UN. Bagajele, până pe 7 martie. / Foto: politico.eu

Ambasadorul american adjunct la ONU Ruchard Mills a confirmat că 12 membri ai misiunii diplomatice rusești la Națiunile Unite au fost anunțați că trebuie să părăsească Statele Unite până pe 7 martie, după ce au fost acuzați de spionaj.

SHARE

O purtătoare de cuvânt a misiunii americane la ONU a declarat că diplomații ruși cărora li s-a ordonat să plece au „abuzat de dreptul lor la reședință în Statele Unite”, angajându-se în acțiuni de spionaj periculoase pentru securitatea națională a SUA.

Citește și: Efectul Putin în Europa: Finlanda ia în premieră în discuție aderarea la NATO și trimite arme în UA

Rusia denunță "un demers ostil" american

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a calificat expulzarea drept o acțiune ostilă și a spus că Moscova respinge acuzațiile americane. 

De asemenea, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a denunţat "un demers ostil" american, după anunţul de către Washington a expulzării pentru "spionaj" a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse pe lângă ONU, scrie AFP.

"Este un demers ostil contra ţării noastre", a declarat Antonov, într-un comunicat publicat pe Facebook, adăugând că aceste acte ale administraţiei americane suscită o "dezamăgire profundă şi o respingere absolută" a Moscovei. 

Citește și: EXCLUSIV Oligarhul care aduce gaz rusesc în România - ajutor de 1 miliard de lei de la statul român

"Guvernul american şi-a încălcat din nou obligaţiile sale de a asigura condiţii normale pentru funcţionarea misiunilor străine pe lângă ONU. Diplomaţii ruşi se confruntă din nou cu o lovitură", a deplâns el. 

"Actele Washingtonului nu vizează nici să atenueze situaţia de pe scena internaţională, nici să menţină nivelul necesar al relaţiilor bilaterale între două mari puteri care au o responsabilitate specială pentru pacea şi securitatea internaţionale", a adăugat Antonov. 

Statele Unite au anunţat luni, în plină ciză deschisă cu Rusia în legătură cu Ucraina, expulzarea pentru "spionaj" a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse pe lângă ONU. 

Citește și: VIDEO Rusia atacă brutal civilii și clădirile ucrainene cu rachete. Orașul Harkov este sub asediu

"Statele Unite au informat Naţiunile Unite şi misiunea permanentă a Rusiei la ONU că începeam procesul de expulzare a 12 agenţi de informaţii din misiunea rusă care au abuzat de „statutul lor diplomatic în Statele Unite” angajându-se în activităţi de spionaj contrare securităţii noastre naţionale", a spus purtătorul de cuvânt al misiunii americane la ONU, Olivia Dalton, într-un comunicat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te