EXCLUSIV Oligarhul care aduce gaz rusesc în România - ajutor de 1 miliard de lei de la statul român

DE Stelian Negrea | Actualizat: 02.03.2022 - 21:05
Vitali Machitski, oligarhul rus care controlează afacerile cu aluminiu și importul de gaz rusesc în România
ALRO Slatina, o companie abonată la ajutoare de la statul român

Cu doar două săptămâni înainte ca Putin să atace Ucraina, România a aprobat un nou ajutor de stat, în valoare de aproape 82 de milioane de euro, către firma controlată de un oligarh rus.

SHARE

Același oligarh intermediază importurile de la Gazprom în țara noastră.

Fericitul beneficiar al banilor publici românești se numește Vitali Machitski și controlează, prin firma Vimetco NV din Olanda, două mari combinate de aluminiu din România: ALRO Slatina și ALUM Tulcea.

Totodată, prin firma Imex Oil Limited înregistrată în Nicosia, Cipru, magnatul rus intermediază importurile de gaze de la gigantul Gazprom, folosit de Putin ca instrument de șantaj geopolitic.

Ajutor de un miliard, profit de un miliard

Machitski a devenit acționarul majoritar al celor două combinate românești de aluminiu în urma unor privatizări controversate derulate de Guvernul Năstase în perioada 2002-2004.

Potrivit informațiilor obținute de Newsweek România, ALRO și ALUM au beneficiat în ultimii patru ani de ajutoare de la statul român în valoare de un miliard de lei (aproximativ 200 de milioane de euro). Tot atât a fost profitul cumulat înregistrat în aceeași perioadă de combinatul din Slatina.

În 2020, ALRO a avut un profit de 61 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de 482 de milioane de euro. Anul trecut, cifrele s-au prăbușit însă. Deși a avut o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro, profitul a fost de numai 5 milioane de euro.

Problema ajutoarelor acordate de statul român companiilor cu acționariat rusesc a fost ridicată săptămâna trecută de fostul premier Florin Cîțu, în contextul sancțiunilor economice aplicate Rusiei pentru invazia militară din Ucraina. "Sunt câteva companii care au acționariat rusesc, care au primit ajutor de stat, sper că s-au dus doar pe salarii, nu spre veniturile acționarilor. Din punctul meu de vedere, este o opinie personală, trebuie o analiză a tot ceea ce înseamnă investiții care vin din Rusia, astăzi, în România, pentru că trebuie să vedem unde se duc aceste investiții și ce finanțează. Finanțează propaganda rusă, astăzi, în România? Este nevoie ca toate instituțiile statului să-și facă treaba în acest moment".

Generozitate de stat pentru un oligarh rus

Cea mai recentă schemă de ajutor de stat a fost prelungită printr-un memorandum de către actualul guvern, pe 10 februarie 2022, adică înainte cu două săptămâni de începerea invaziei rusești în Ucraina. Schema totalizează 408 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului, a dat ca exemplu de beneficiari ai ajutorului de stat companiile ALRO și Azomureș, lovite puternic de criza prețului la gazele naturale. Culmea ironiei, ținând cont de faptul că oligarhul care controlează combinatul din Slatina este principalul importator al gazului rusesc în România, prin intermediul unei firme cipriote.

Conform datelor furnizate Newsweek România de către Consiliul Concurenței, actuala schemă a fost aprobată acum trei ani, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 81/2019. Măsurile propuse erau menite să păstreze competitivitatea firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Până acum, ALRO a beneficiat deja de 398 milioane de lei.

Date incomplete și proteste de stradă

Alte două scheme de ajutor de stat au mai fost aprobate înainte, începând cu anul 2014, pe vremea Guvernului Ponta, potrivit Consiliului Concurenței. Datele nu sunt însă complete. Reprezentanții instituției nu au reușit să ne comunice lista tuturor ajutoarelor de stat pentru perioada 2016-2021. Nici Ministerul Energiei nu a răspuns solicitărilor noastre în același sens.

Oricum, datele parțiale arată că niciun investitor autohton și nicio companie multinațională occidentală nu a beneficiat de o generozitate similară din partea statului român ca aceea față de oligarhul rus care deține ALRO. Aceeași concluzie reiese și din lista ajutoarelor de stat raportate de România pentru perioada 2016-2021 la DG Competition, organismul european pentru concurență.

ALRO a mai beneficiat, de-a lungul anilor, de numeroase ajutoare de stat. În 2012, de exemplu, Comisia Europeană a anchetat combinatul din Slatina, alături de compania de stat Hidroelectrica, pentru încheierea unor contracte de livrare a energiei electrice la prețuri preferențiale în perioada 2005-2010.

În pofida ajutoarelor primite de la statul român, Machitski a închis recent 3 din cele 5 hale de producție de la ALRO și a anunțat că va concedia peste 1.300 de angajați. Sindicaliștii de la combinatul din Slatina au protestat chiar la începutul acestui an, în București, în contextul exploziei prețurilor la energie.

Rusul care vine ori din Cipru, ori din Olanda

Deși pe siteul companiei-mamă apare informația că ALRO S.A. este controlată de Vimetco NV din Olanda, datele de la Bursa de Valori București (BVB) arată altceva. Conform BVB, 54% din acțiuni sunt deținute de Vimetco Pls Nicosia, înregistrată în paradisul fiscal din Cipru.

Cert este că ambele firme sunt ale lui Vitali Machitski, denumirile lor începând cu inițialele magnatului. De altfel, fiul său, Pavel Machitski, este membru în Consiliul de Administrație al combinatului din Slatina.

Cel de-al doilea acționar al ALRO, cu 23%, este Pavăl Grup S.A., deținut de frații Pavăl din Bacău, proprietarii Dedeman. Alte 10% aparțin Fondului Proprietatea.

Afacerea ALRO, în cifre

Conform datelor Ministerului Finanțelor Publice, profitul net cumulat al ALRO în perioada 2016-2021 a fost de 1 miliard de lei - cât totalul ajutoarelor de stat acordat în aceeași perioadă.

 

Câți bani a primit de la statul român

Conform datelor Consiliului Concurenței, obținute cu greu de către Newsweek România, cele două combinate controlate de Machitski au beneficiat, în perioada 2016-2022, de cel puțin trei scheme de ajutor de stat oferite de către statul român sau chiar din fonduri europene.

Inițial, două din schemele de ajutor de stat au fost gestionate, din 2018 până la jumătatea lui 2021, de către Ministerul Economiei. Ulterior, acestea au fost gestionate de către Ministerul Energiei, care o gestionează și pe cea de-a treia.

 

Gaz rusesc de 366 milioane de euro pe an

ALRO S.A. a anunțat că intenționează să își construiască o capacitate proprie de producție a energiei electrice, folosind gazele naturale, cu o capacitate de circa 700 de MWh.

Numai că o altă companie din portofoliul lui Machitski a devenit în 2021 cel mai mare importator de gaz rusesc din România. Conform ultimului raport al ANRE pe 2021, cel pentru luna noiembrie, Imex Oil Limited are o pondere de 55% din totatul importurilor de gaze din Rusia.

Potrivit estimărilor Newsweek România, pe baza datelor ANRE privind cantitățile livrate și ale Bursei Române de Mărfuri în privința evoluției prețurilor la gazele naturale, cantitatea importată de firma oligarhului rus a fost de 18,3 GWh (1,74 miliarde metri cubi), cu o valoare de aproximativ 1,83 miliarde de lei (aproximativ 366 milioane de euro).

Imex Oil Limited are o relație directă cu marele producător Gazprom, companie coordonată strict de Kremlin. Fizic, gazul ajunge la granița României fie prin Ucraina, fie prin Bulgaria, de unde îl cumpără toți jucătorii de pe piața românească. Inclusiv, cei doi mari producători autohtoni – Romgaz și OMV Petrom.

Conform datelor ANRE, importul de gaze naturale a explodat anul trecut până la 28% din totalul consumului, pe fondul unor erori inexplicabile ale fostelor guvernări. Începând cu celebra Ordonanță 114/2019 care a impus un regim fiscal împovărător companiilor din energie și a provocat retragerea americanilor de la Exxon din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră. De asemenea, un factor care a contribuit la deficitul de gaz a fost amânarea exploatării unei resurse uriașe, cum este cea de la Caragele, din județul Buzău.

În 2021, importul de gaze naturale – preponderent din Rusia – a crescut de 14 ori față de cel din 2015, depășind cu puțin valorile înregistrate în 2011.

Întrebările la care patronii ALRO nu au răspuns

Oficialii ALRO S.A. nu au dorit să răspundă următoarelor întrebări adresate de Newsweek România:

1. Care este valoarea tuturor ajutoarelor de stat primite de la statul român sau de la autoritățile locale de către compania Alro Slatina și a oricărei alte companii din grupul Alro în Romania de la momentul preluării de catre Vimetco Trading și până în prezent și care este cadrul legislativ pe baza cărora au fost acordate? Vă rog să-mi oferiți o listă exhaustivă cu fiecare ajutor de stat în parte primit.
2. Care a fost impactul crizei energetice asupra Alro Slatina și a oricăror companii din grupul Alro în România și care sunt măsurile luate de către acționarii Alro pentru a le combate?
3. A fost - dacă da în ce perioadă - sau este sau nu compania Imex Oil Limited Nicosia principalul importator în România de gaze naturale din Rusia, parte a grupului de firme din care face parte Alro Slatina, aveți acționariat comun, și care este valoarea totală a importurilor de gaze naturale derulate de această companie în România în ultimii 10 ani?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te