Ofițer originar din Ucraina, primul oficial de la Casa Albă care depune mărturie împotriva lui Trump

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.10.2019 - 12:11

Un oficial de securitate națională al Casei Albe a ascultat convorbirea lui Donald Trump cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și depune mărturie că președintele american a cerut cercetarea rivalului său politic, Joe Biden, și a fiului acestuia.

SHARE

New York Times a raportat că Alexander Vindman urmează să fie audiat în particular marți de către Comitetul de Informații ale Casei Albe, cel de Afaceri Externe și de Comitetul de Reformă.

Alexander Vindman, colonel, veteran al războiului din Irak și decorat cu Purple Heart, va spune în cadrul anchetei Camerei Reprezentanților pentru suspedarea președintelui Trump că „nu crede că apelul a fost unul potrivit”.

Vindman a servit în ambasadele Statelor Unite ale Americii la Kiev, Ucraina și Moscova, Rusia. La Washington, a fost ofițer politico-militar specializat pe Rusia pentru șeful Statului Major Interarme.

În declarația sa, Alexander a susținut că familia sa, având origini evreiești, a fugit din Ucraina de teama persecuțiilor evreilor în Uniunea Sovietică, pe când avea trei ani. La sosirea în New York City în 1979, tatăl său a avut mai multe locuri de muncă pentru a-și întreține familia, în timp ce învăța engleza noaptea.

Atât Alexander, cât și fratele său geamăn, Eugene, au urmat cariere militare. Se pare că este avocat în cadrul Consiliului de Securitate Națională.

„Am o apreciere profundă pentru valorile și idealurile americane și pentru puterea libertății. Eu sunt patriot și este datoria mea sacră și onoarea să apăr țara noastră, indiferent de partid sau politică”, a declarat Vindman.

Este primul oficial de la Casa Albă care a declarat public că a ascultat convorbirea de la 25 iulie, împreună cu „colegi de la Consiliul de Securitate Națională” și cu oameni de la biroul vicepreședintelui.

Acesta insistă asupra faptului că nu este el avertizorul care a raportat la CIA.

Președintele Trump a reacționat pe Twitter că apelul către Ucraina a fost făcut la sfatul Consiliului de Securitate Națională și că simpla transcriere a convorbirii arată clar că nu a făcut nimic rău, iar Vindman „este o figură lipsită de importanță”, cu care nu s-a întâlnit niciodată.

„De ce oameni despre care nici măcar nu am auzit depun mărturie despre convorbire”, a scris Trump.

După o oră, președintele a revenit cu o postare, în care îl numea pe Vindman un „Never Trump”, numele dat republicanilor care s-au opus ca el să ajungă președinte începând cu lansarea campaniei sale prezidențiale în 2015.

Vindman a recunoscut că nu l-a întâlnit niciodată pe președinte, dar intra în datoria lui să asculte convorbirile acestuia pe spațiul unde era el specializat.

„Mi-am dat seama că, dacă Ucraina ar continua o investigație în ceea ce-i privește pe Joe Biden și pe fiul acestuia și compania Burisma, aceasta ar fi probabil interpretată ca un joc partizan, care, fără îndoială, ar duce la pierderea sprijinului bipartizan pe care Ucraina l-a menținut până acum. Iar acest lucru ar submina securitatea națională a Statelor Unite. În urma apelului, am raportat îngrijorările mele consilierului principal al Consiliului de Securitate Națională”, a declarat Vindman.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că nu a simțit nicio presiune în urma convorbirii cu președintele SUA pentru a continua ancheta asupra Burisma Holdings, compania ucraineană de energie unde fiul lui Joe Biden, Hunter, deținea un loc profitabil în consiliul de conducere, în timp ce tatăl său era vicepreședinte.

Nici transcrierea convorbirii nu pare să susțină afirmația democraților conform căreia Trump a legat direct ajutorul militar al SUA către Ucraina de decizia lui Zelenski de a continua ancheta ce ar fi putut să-i ofere președintelui un avantaj politic în 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te