Criza a fost declanșată de Mișcarea 5 Stele - unul dintre principalii parteneri de coaliție - care a decis să plece înainte de un vot de încredere crucial săptămâna trecută.
Imediat după aceea, Draghi a decis să demisioneze, urmând să se hotărască după discursul său în Parlament de miercuri.
Două scenarii principale rămân în vigoare înaintea votului de miercuri: Draghi poate rămâne în funcția de premier sau președintele Mattarella ar fi forțat să convoace alegeri anticipate pentru toamnă.
Pledoariile pentru ca Draghi să rămână în funcție, într-un moment dificil pentru Italia și Europa, au venit de la personalități din Italia și din străinătate.
Citește și
Patrușev, succesorul lui Putin, a supraviețuit unei tentative de asasinat cu otravă
La ceas de grea cumpănă pentru Putin, patriarhul Kirill scoate Troița sfântului patron al Rusiei
Peste o mie de primari italieni au semnat o petiție în care au citat problemele de zi cu zi ale cetățenilor și necesitatea ca Draghi să asigure răspunsuri solide în contextul incertitudinii economice și al turbulențelor politice.
Alte apeluri au venit din partea industriașilor, a profesorilor universitari și a Bisericii Catolice, prin vocea șefului Conferinței Episcopale Matteo Maria Zuppi și a secretarului de stat al Vaticanului, Pietro Parolin.
Numeroși lideri europeni l-au sunat, de asemenea, pe Draghi pentru a-și exprima sprijinul, întrucât premierul italian este văzut în străinătate ca un garant al stabilității politice și al disciplinei fiscale.
Oamenii de afaceri și antreprenorii i-au cerut lui Draghi să rămână și să continue programul său de reforme, crucial pentru ca Italia să primească 200 de miliarde de euro din fondurile europene de redresare.
Mâna Kremlinului
întreaga agitație în care se află Guvernul lui Mario Draghi amenință să priveze Ucraina de un sprijin militar vital în lupta sa împotriva Rusiei, a avertizat ministrul italian de Externe.
Într-un interviu acordat publicației Politico, Luigi Di Maio i-a acuzat pe criticii lui Draghi că fac treaba președintelui rus Vladimir Putin, lansând un apel de ultimă oră către partidele politice pentru a nu dărâma Guvernul în cadrul votului de încredere din Parlamentul italian.
„Rușii sărbătoresc chiar acum faptul că au făcut să cadă un alt guvern occidental”, a declarat Di Maio. „Acum mă îndoiesc că putem trimite arme în Ucraina. Este una dintre multele probleme grave.”
În cazul în care Guvernul se prăbușește, acesta va continua să aibă un rol de interimat cu puteri limitate până după alegeri, dar va duce la paralizie, lăsând țara fără autoritatea de a continua să înarmeze Ucraina, să ajute familiile cu criza costului vieții sau să semneze noi acorduri de gaz pentru a acumula rezerve în cazul în care Rusia închide robinetele.
Di Maio a condus cândva Mișcarea 5 Stele, dar a părăsit partidul în urmă cu o lună, în urma unei dispute legate de trimiterea de arme în Ucraina. El l-a acuzat pe actualul lider al partidului și fost premier Giuseppe Conte că îl ajută pe Putin, încercând să doboare Guvernul unuia dintre cei mai hotărâți adversari ai Kremlinului.
Mișcarea 5 Stele a încercat în ultimele luni să slăbească Guvernul de mai multe ori, a spus Di Maio, opunându-se creșterii cheltuielilor de apărare ale Italiei pentru a respecta angajamentele NATO și cu o rezoluție în Parlament împotriva NATO și a sprijinului Italiei pentru Ucraina, care a fost salutată de ambasadorul rus la Roma.