O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie, asupra rebelilor houthi

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.01.2024 - 11:47
O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrative
O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrative

O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie, asupra rebelilor houthi. Marina americană spune că nava lovită aparţinea rebelilor Houthi.

SHARE

O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie, asupra rebelilor houthi. Marina americană spune că nava lovită aparţinea rebelilor Houthi. Nu au fost raportate pagube sau victime, de la explozie.

Atacul a avut loc la o zi după ce 12 țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, i-au avertizat pe rebelii Houthi cu privire la consecințe, dacă nu încetează să ia la țintă nave comerciale.

O dronă americană încărcată cu explozibili a fost detonată în Marea Roșie

Grupul spune că această campanie a sa este un protest împotriva operațiunilor militare ale Israelului, în Fâşia Gaza.

Rebelii Houthi, care controlează o mare parte din Yemen, stat în care este război civil, și sunt aliați cu Iranul, au lansat mai multe atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie, începând din luna noiembrie.

Grupul spune că atacurile sunt un protest împotriva operațiunilor militare ale Israelului, în Gaza.

Citeşte şi: Pericol global de scumpire a bunurilor. Maersk îşi stopează transporturile pe Marea Roşie

Transportul internațional a fost grav perturbat, mai multe companii suspendând călătoriile prin Marea Roșie și fiind obligate să îşi schimbe traseele, urmând unul mult mai lung, în jurul Africii.

Viceamiralul Brad Cooper, care conduce forțele navale americane în Orientul Mijlociu, a declarat că cea mai recentă explozie a avut loc pe căi maritime dens circulate, conform SkyNews.

„A venit la câteva mile de navele care operează în zonă – nave comerciale și nave ale marinei americane – și am privit cu toții cum a explodat”, a spus el reporterilor.

Citeşte şi: Forțele SUA și Marii Britanii, gata de război cu navele trimise de Iran în Marea Roșie

Atacul a avut loc la o zi după ce 12 țări - inclusiv SUA și Marea Britanie - i-au avertizat pe houthi cu privire la „consecințe” dacă nu încetează să ținteze nave comerciale. Viceamiralul Cooper a avertizat că „nu există semne că comportamentul lor iresponsabil se diminuează”.

Președintele american Joe Biden a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari, pentru a răspunde militar, ceea ce administrația sa a fost reticentă să facă, în cazul în care va intensifica astfel tensiunile în regiune.

Deși Houthii au susținut că atacurile lor au vizat în mod special nave care aveau legături cu Israelul sau aveau traseu prin Marea Roşie, multe dintre nave nu au nici o legătură cu Israelul. Există temeri că tulburările ar putea exacerba criza costului vieții, afectând totul, de la facturile la energie, până la prețul bunurilor de larg consum.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te