„Kazahstanul a fost supus unei agresiuni armate de către grupuri teroriste bine coordonate instruite în străinătate”, a declarat ambasadorul kazah Abzal Saparbekuli la Ankara.
„Grupurile teroriste au apărut prin activarea așa-numitelor celule în adormire. Din păcate, agențiile de aplicare a legii din Kazahstan nu erau pregătite pentru atacuri atât de mari și coordonate în mai multe regiuni deodată", a spus Saparbekuli, adăugând că în acest stadiu autoritățile nu cunosc organizațiile teroriste din spatele protestelor.
El a spus că 16 soldați kazahi care s-au confruntat cu teroriștii au fost „martirizați”, dintre care doi au fost decapitati și 1.300 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți.
Aproximativ 164 de persoane au fost ucise în patru provincii principale, iar peste 8.000 au fost reținute până acum, a adăugat acesta.
Deși telecomunicațiile și internetul au fost oprite, „teroriștii aveau walkie-talkie pentru comunicare și coordonare”, a declarat Saparbekuli.
Citește și
Ambasadorul Rep. Moldova: O ședință comună a Guvernelor României şi Moldovei, prioritate zero
Preşedintele Băncii Mondiale avertizează: Economia lumii se confruntă cu perspective sumbre
El a explicat că tensiunile recente nu au fost demonstrații pașnice și nu pot fi numite o revoltă precum „primăvara arabă” sau „noua primăvară turcească”.
„Deși, inițial, mitingurile din vestul Kazahstanului au avut un caracter pașnic și socio-economic, participanții la demonstrațiile ulterioare nu au înaintat nicio revendicare economică sau chiar politică. Ei nu au avut nicio intenție de a negocia cu autoritățile, ci au vizat răsturnarea ordinii constituțională prin forță”, a spus reprezentantul.
Protestele au fost declanșate de o creștere a prețului combustibilului. Manifestațiile au început în regiunea bogată în petrol Mangistau pe 2 ianuarie și s-au extins rapid în alte părți ale țării, inclusiv în centrul comercial Almatî, unde mii de oameni au ieșit în stradă.
Președintele chinez, Xi Jinping, declarase, luni, că protestele au fost incitate de cei ce pun la cale „revoluții colorate”, sugerând că occidentalii au fost implicați în declanșarea „evenimentelor destabilizatoare”.
Președintele kazah a declarat luni că situația a fost stabilizată cu ajutorul trupelor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară condusă de Rusia a fostelor state sovietice. Marți, acesta a anunțat o retragere graduală a forțelor CSTO. Însă, acum s-a ivit alt pericol: frontul islamist.
Un front islamist la granița de sud a CSTO
Peste 6.000 de militanți islamiști au fost localizați în apropierea graniței de sud a CSTO, a declarat președintele Tadjikistanului.
„Există peste 6.000 de militanți localizați în apropierea graniței de sud a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, în nord-estul Afganistanului” a declarat Emomali Rahmon.
„Cu totul, conform informațiilor din Tadjikistan, există peste 40 de tabere și centre de antrenament terorist în provinciile din nord-estul Afganistanului, care găzduiesc peste 6.000 de militanți”, a declarat președintele în timpul summitului online de urgență al CSTO, condus de Rusia, privind Kazahstanul.
„Trebuie să stabilim o centură de securitate în jurul Afganistanului”, a propus Rahmon.
În acest context, se înțelege că trupele CSTO, conduse de Rusia, nici nu mai trebuie să se retragă cu totul din Kazahstan, ci mai degrabă să stabilească un fel de cartier general acolo, pentru a supraveghea mișcările frontului islamist proaspăt descoperit.
Mai ales că Rusia are și experiența cu „teroriștii” căpătată în Siria, al cărui scenariu începe să se aplice și în Kazahstan și va fi de lungă durată.