Potrivit postului de televiziune, preluat de Reuters, operaţiunea s-a desfășurat în special în capitala Ankara, dar și în alte 76 de provincii. CNN Turk nu a oferit detalii în legătură cu categoriile socio-profesionale din care fac parte cei vizați.
Potrivit agenția de presă de stat ”Anadolu”, a relatat că măsurile în forță i-au vizat pe o parte dintre cei care, în 2010, au dat examen pentru ocuparea pozițiilor de inspectori adjuncți de poliție și care sunt acuzați că au primit întrebările în prealabil.
Până în prezent, au fost reținuți 124 de suspecți, în cadrul amplei operațiuni lansate de Procuratura Generală din Ankara. Nu se știe câți dintre cei reținuți sunt ofițeri de poliție.
Duminică, ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anticipat cursul evenimentelor, anunțând că "o operațiune mare" îi va viza pe susținătorii lui Gulen. "Diavolul nu a săvârșit trădări la fel de mari ca ei. Îi vom termina”, a spus el.
Guvernul turc susține că rețeaua Gulen a infiltrat, în zeci de ani, instituțiile de stat, inclusiv forțele de securitate, justiția și ministerele, care au fost ajutate prin înșelăciune în examene, pentru a crea un "stat paralel".
Epurări
Este cea mai mare operațiune îndreptată împotriva presupuşilor susţinători ai lui Fethullah Gulen, după tentativa de puci, pe care clericul musulman a negat-o.
În momentul de față, peste 77 000 de persoane au fost închise și își așteaptă în prezent procesul. Mai mult, circa 150 000 de funcţionari publici şi personal militar au fost demiși.
Ministrul Apărării Hulusi Akar, a precizat că 15.000 de militari au fost concediați de la lovitura de stat, inclusiv 150 de generali și amirali.
Criticii lui Erdogan îl acuză că foloseşte puciul eşuat ca pretext pentru a înlătura disidenţa. Autorităţile din Turcia declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.