Nou schimb de deţinuţi între SUA şi Iran. Trump: „Asta arată că un acord este posibil”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.06.2020 - 16:19
Foto: Twitter White House

Statele Unite şi Iranul au procedat la un schimb de deţinuţi, în pofida tensiunilor extreme dintre cele două ţări inamice, un semn, consideră Donald Trump, că cele două puteri pot ajunge la un teren de înţelegere, relatează AFP.

SHARE

Michael White, un fost militar din cadrul Marinei ameriane (US Navy) arestat în iulie 2018 în Iran, urma să fie ”foarte curând împreună cu familia sa în America”, anunţa joi într-un tweet Donald Trump, precizând că a discutat cu fostul deţinut, care se afla în Elveţia, iar ”în curând într-un avion american” către Statele Unite.

„Mulţumesc Iranului, asta arată că un acord este posibil”, a adăugat preşedintele american, fără să ofere alte detalii, promiţând să continue să acţioneze în vederea ”eliberării tuturor americanilor ţinuţi ostatici în străinătate” - un dosar în care a obţinut o serie de succese de trei ani.

În urma anunţului cu privire la White, Teheranul a anunţat că un om de ştiinţă iranian - Majid Taheri -, încarcerat în America ”din motive falacioase” a fost eliberat de Washington ”în acelaşi timp” cu fostul miloitar.

El a pledat vinovat, în decembrie, de deplapidări financiare şi a fost inculpat totodată din cauză că a trimis un instrument tehnic în Iran, încălcând sancţiunile americane, însă un judecător american a dispus joi eliberarea sa, potrivit unor documente juridicare consultate de AFP.

„Sunt mulţumit că dr. Majid Taheri şi domnul White se pot întoarce în curând la familiile lor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, în contextul în care oficiali americani nu au menţionat în mod public eliberarea deţinutuluii ranian.

Elveţia, care a făcut oficiul de intermediar între cele două ţări ce şi-au întrerupt relaţiile diplomatice de 40 de ani, a confirmat că a contribuit la acest „gest umanitar” reciproc. Donald Trump i-a mulţumit pentru ”ajutorul formidabil”.

În mod oficial, în schimb, întoarcerea miercuri în Iran a altuiom de ştiinţă iranian, Cyrus Asgari, eliberat de către Statele Unite, unde a fost achitat după aproape trei ani de detenţie, acuzat de spionaj, este doar o coincidenţă.

"Cyrus Asgari nu făcea parte dintr-un acord cu privire la (eliberarea unor) deţinuţi în schimbul (eliberării) lui Michael White", a dat asigurări adjunctul secretarului american al Securităţii Interne Ken Cuccinelli.

La jumătatea lui mai, autorităţile iraniene dădeau asigurări că vor un schimb al „tuturor deţinuţilor” cu Washingtonul, în urma ultimului schimb de deţinuţi, care a avut loc în decembrie, când Iranul l-a eliberat pe americanul Xiyue Wang în schimbul eliberării de către Statele Unite a iranianului Massoud Soleimani.

Însă Ken Cuccinelli a acuzat deja Teheranul de ”tergiversări” în recuperarea a 11 iranieni aflaţi „în situaţie neregulată” în Statele Unite. Mai mulţi iraniano-americani - între care omul de afaceri Siamak Namazi şi tatăl său Bagher, dar şi Morad Tahbaz, un ecologist - sunt deţinuţi în continuare în Iran.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te