Noi sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva grupului Wagner

DE Alexandru Pop | 26.02.2023 - 10:19
Josep Borell a spus că ”activităţile grupului Wagner sunt o ameninţare pentru populaţiile ţărilor unde acesta operează şi pentru Uniunea Europeană" - Foto: Profimedia Images
Josep Borell a spus că ”activităţile grupului Wagner sunt o ameninţare pentru populaţiile ţărilor unde acesta operează şi pentru Uniunea Europeană" - Foto: Profimedia Images

UE a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner pentru "încălcări ale drepturilor omului" în Africa, vizând în special mai mulţi înalţi responsabili ai acestui grup în Republica Centrafricană şi pe liderul său în Mali.

SHARE

Unsprezece persoane - 9 în Africa şi 2 în Ucraina - şi şapte entităţi legate de grup au fost adăugate pe lista blocului comunitar european ce impune îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, anunță agenția AFP, citată de Agerpres.

Grupul Wagner însuşi - care luptă activ alături de armata rusă în Ucraina - a fost deja inclus în 2021 de UE pe lista celor sancţionaţi.

Aceste noi sancţiuni au fost decise "ţinând cont de dimensiunea internaţională şi de gravitatea activităţilor acestui grup, precum şi de impactul său destabilizator asupra ţărilor unde el este activ", a scris Consiliului European într-un comunicat.

"Activităţile grupului Wagner sunt o ameninţare pentru populaţiile ţărilor unde acesta operează şi pentru Uniunea Europeană", a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Citește și:  VIDEO Zeci de sicrie ale luptătorilor Wagner, descoperite într-un depozit din regiunea Novosibirsk

Consiliul European a precizat că opt membri ai Wagner şi cele şapte entităţi vizate de aceste noi sancţiuni se află sub incidenţa regimului de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru activităţile grupului în Republica Centrafricană şi în Sudan.

Un al nouălea membru al Wagner este vizat de regimul de sancţiuni al UE ce se aplică în mod specific în Mali.

Este vorba de şeful forţelor Wagner în această ţară, unde combatanţi ai grupului "au fost implicaţi în acte de violenţă şi numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv execuţii extrajudiciare".

Citește și:  Război între Wagner și Armata Rusiei. Prigojin îi acuză pe Şoigu și Gherasimov de înalta trădăre

Mai multe persoane vizate de sancţiuni ale UE în Republica Centrafricană sunt membri de prim rang ai Wagner, printre care "consilierul pe probleme se securitate" al preşedintelui Faustin Archange Touadera şi purtătorul de cuvânt al grupului în această ţară.

Gruparea Wagner s-a implantat în Republica Centrafricană la invitaţia lui Touadera pentru a reprima o rebeliune, iar prezenţa sa din ce în ce mai numeroasă i-a determinat pe militarii francezi să se retragă din această ţară, la sfârşitul anului trecut.

Societăţi aurifere şi diamantifere legate de Wagner în Republica Centrafricană şi Sudan sunt de asemenea vizate de sancţiunile europene, precum şi un post de radio centrafrican, Lengo Sengo, vizat de sancţiuni "pentru operaţiuni de influenţă online în numele Rusiei şi al grupului Wagner, în scopul de a manipula opinia publică".

Wagner, grup paramilitar fondat în 2014, este considerat de SUA drept organizaţie teroristă internaţională. SUA, care încearcă de mai mulţi ani să contracareze influenţa rusă în Africa, acuză grupul Wagner de "încălcări ale drepturilor omului şi de exploatarea resurselor naturale în Africa".

Grupul s-a impus drept un actor major în conflictul din Ucraina, iar mercenari ai săi au fost văzuţi de asemenea în Siria sau în Libia.

În timpul unei actualizări, sâmbătă, alţi doi membri ai grupării Wagner au fost înscrişi pe lista celor vizaţi de sancţiunile UE ce pedepsesc Rusia pentru războiul declanşat în Ucraina.

Aceşti doi paramilitari sunt comandanţi ai Wagner ce s-ar fi implicat în ocuparea rusă, în ianuarie, a oraşului ucrainean Soledar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te