Negocieri Ucraina–Rusia la Istanbul: Zelenski cere armistițiu, Putin refuză întâlnirea directă

DE Elena Petrescu | Actualizat: 15.05.2025 - 18:58
Negocieri Ucraina–Rusia la Istanbul: Zelenski cere armistițiu, Putin refuză întâlnirea directă - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Negocieri Ucraina–Rusia la Istanbul: Zelenski cere armistițiu, Putin refuză întâlnirea directă - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Negocieri Ucraina–Rusia la Istanbul: Zelenski cere armistițiu, Putin refuză întâlnirea directă. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov.

SHARE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.

Negocieri Ucraina–Rusia la Istanbul: Zelenski cere armistițiu, Putin refuză întâlnirea directă

Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov.

Din delegație vor mai face parte responsabili din armată și din serviciile secrete, iar mandatul ei va fi obținerea unui armistițiu, a anunțat la o conferință de presă la Ankara președintele ucrainean după o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit președintelui ucrainean, discuțiile cu partea rusă vor începe joi seară sau vineri și la tratative vor participa de asemenea oficiali turci și americani.

Citește și Zelenski, dispus să se întâlnească cu Putin la Istanbul: Trump trebuie să se convingă că Putin minte

Zelenski a precizat că el nu se va deplasa la Istanbul la aceste discuții și le-a cerut din nou aliaților occidentali ai Ucrainei să impună sancțiuni suplimentare Rusiei dacă aceasta nu acceptă o încetare a focului. 'Rusia nu simte că trebuie să oprească (războiul), ceea ce înseamnă că nu există suficientă presiune politică, economică și de altă natură asupra Federației Ruse', a argumentat președintele ucrainean, care a apreciat că, dacă la discuțiile ce vor avea loc la Istanbul s-ar ajunge la un acord de încetare a focului, el nu va mai considera necesară o întâlnire personală cu Putin.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și cel polonez Donald Tusk au declarat sâmbătă la Kiev că Rusia va fi lovită de o nouă serie de sancțiuni, de data aceasta dureroase, dacă începând de luni, 12 mai, nu acceptă necondiționat o încetare a focului în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.

Dar acest ultimatum nu l-a înduplecat pe Putin, care a transmis prin purtătorul său de cuvânt că 'nu se poate discuta cu Rusia în acest mod' și a cerut discuții directe cu Ucraina la Istanbul joi.

Citește și: Kasparov, despre regimul de la Kremlin: „Putin a reînviat cele mai rele instincte ale societății"

Zelenski i-a lansat apoi lui Putin provocarea de a se întâlni acolo direct ei doi, cerere la care Kremlinul a răspuns abia miercuri seară, precizând că președintele rus nu va veni în Turcia, iar joi a anunțat că orice participare a sa la negocierile cu Ucraina va depinde de progresele obținute de delegația pe care a desemnat-o pentru aceste tratative.

Delegația rusă, condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski, este alcătuită din responsabili de rangul doi, fără niciun ministru, ci cu doi viceminiștri, unul de la Externe, Mihail Galuzin, și celălalt de la Apărare, Alexandr Fomin, ceea ce în opinia lui Zelenski arată 'lipsă de seriozitate' din partea Rusiei în abordarea acestor tratative.

'Suntem pregătiți să facem posibile compromisuri și să discutăm', a declarat pentru televiziunea rusă Vladimir Medinski, care a condus delegația rusă de asemenea la ultimele negocieri desfășurate tot la Istanbul în martie-aprilie 2022.

Rusia dorește să obțină o pace durabilă și consideră noile negocieri ca fiind o continuare a celor de atunci, a mai spus Medinski, care a reafirmat că Rusia are ca obiectiv eliminarea 'cauzelor profunde' ale conflictului cu Ucraina, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.

Conform Rusiei, la negocierile din 2022 aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administrații americane a președintelui Joe Biden și a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-și limiteze capacitățile militare și să acorde un statut special provinciilor din estul țării, clauze față de care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus joi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Turcia este pregătită să-l găzduiască pe el și pe președintele Putin pentru negocieri de pace 'când vor fi pregătiți' pentru aceste negocieri.

Într-o declarație transmisă de biroul său și preluată de agenția Anadolu, Erdogan subliniază nevoia de a menține deschise canalele de dialog între cele două părți atât la nivel tehnic cât și în discuțiile dintre lideri, dată fiind 'oportunitatea istorică' de a începe negocierile de pace, pentru a se ajunge la un numitor comun care să prevină pierderea de noi vieți omenești în acest război.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te