Navalnîi, în instanță: „Acest Putin Otrăvitorul nu poate conduce decât prin crimă”

DE Adina Mutăr | 04.02.2021 - 20:20
sursă TASS

În cadrul ședinței în care trebuia să se stabilească pedeapsa pentru opozantul Alexei Navalnîi, acesta a pledat pentru nevinovăția lui și l-a condamnat în termeni foarte duri pe liderul de la Kremlin.

SHARE

Publicația Meduza a redat întregul discurs al lui Navalnîi în sala de judecată, pe care îl redăm în întregime.

„Aș dori să încep prin a discuta aici problema juridică, care mi se pare primordială și trecută cu vederea în această ședință. Sunt doi oameni care stau acolo și unul dintre ei spune: Hai să-l închidem pe Navalnîi pentru că s-a prezentat la ofițerii pentru eliberarea condiționată luni, nu joi. Iar celălalt spune: Să îl închidem pe Navalnîi pentru că nu s-a prezentat imediat după ieșirea din comă. Dar aș vrea ca toată lumea să-și amintească esența acestui proces, că ei vor să mă închidă într-un caz în care am fost deja exonerat - un caz care a fost deja recunoscut ca fabricat.

Dacă ne uităm la statutele penale - onorată instanță, sper că ați făcut deja asta o dată sau de două ori - vom vedea cum Curtea Europeană a Drepturilor Omului face parte din sistemul de justiție rus și că deciziile sale sunt obligatorii. Federația Rusă a recunoscut pe jumătate hotărârea acesteia și chiar mi-a plătit despăgubiri. În ciuda acestui fapt, fratele meu a petrecut 3,5 ani în închisoare din cauza aceluiași caz. Eu am petrecut un an întreg sub arest la domiciliu pentru același caz.

Să facem puțină matematică. Verdictul a avut loc în 2014, este 2021 acum și sunt în continuare urmărit penal pentru acest lucru. De ce anume acest caz? Există un motiv, pentru că nu există acuzații penale împotriva mea. Însă cineva a vrut să fiu arestat, în momentul în care am trecut granița.

Explicația este ura și frica unui om - un om ascuns într-un buncăr. L-am jignit mortal supraviețuind. Am supraviețuit datorită oamenilor buni, datorită piloților și medicilor. Și apoi am comis o infracțiune și mai gravă: nu am fugit și nu m-am ascuns. Apoi s-a întâmplat ceva cu adevărat terifiant: am participat la ancheta propriei mele otrăviri și am demonstrat, de fapt, că Putin, folosind Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, era responsabil pentru această tentativă de crimă. Și asta îl scoate din minți pe acest omuleț hoț, în buncărul său. Ca urmare, pur și simplu înnebunește.

Nu există evaluări de popularitate. Nu există sprijin masiv. Nu există nimic din toate astea. El nu știe că trateze cu un adversar politic care nu are acces la televiziune și niciun partid politic altfel decât să încerce să-l omoare cu o armă chimică. Deci, bineînțeles, își pierde mințile din cauza asta. Toată lumea era convinsă că este doar un birocrat care a fost numit accidental în funcția asta. Nu a participat niciodată la nicio dezbatere și nu a făcut campanie la alegeri. Crima este singurul mod în care știe să lupte. Va intra în istorie ca nimic altceva decât un otrăvitor. Ne amintim cu toții pe Alexandru Eliberatorul [Alexandru II] și pe Iaroslav cel Înțelept [Iaroslav I]. Ei bine, acum îl vom avea pe Vladimir - Otrăvitorul de chiloți.

Stau aici, păzit de poliție, iar Garda Națională este acolo, înconjurând jumătate din Moscova. Toate acestea pentru că acel om mic dintr-un buncăr își pierde mințile. Își pierde mințile pentru că am demonstrat că nu este îngropat în geopolitică, este ocupat să organizeze misiuni să fure chiloții politicienilor și să-i ungă cu arme chimice pentru a încerca să-i omoare.

Principalul lucru din acest proces nu este ceea ce mi se întâmplă. Închiderea mea nu este dificilă. Ceea ce contează cel mai mult este de ce se întâmplă acest lucru. Acest lucru se întâmplă pentru a intimida un număr mare de oameni. Încarcerează o persoană pentru a speria milioane.

Avem 20 de milioane de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei. Avem zeci de milioane de oameni care trăiesc fără cele mai mici perspective pentru viitor. Viața este suportabilă la Moscova, dar călătorește o sută de kilometri în orice direcție și totul este o mizerie. Întreaga noastră țară trăiește în această mizerie, fără cele mai mici perspective, câștigând 20.000 de ruble [265 dolari] pe lună. Și toți sunt tăcuți. Iar ei încearcă să-i reducă mai mult la tăcee prin aceste judecăți de spectacol. Închide-l pe ăsta pentru a speria milioane de oameni. O persoană iese în stradă și ei închid alte cinci pentru a speria 15 milioane.

Sper foarte mult că oamenii nu vor privi acest proces ca un semnal că ar trebui să se teamă mai mult. Aceasta nu este o demonstrație de forță - este o demonstrație de slăbiciune. Nu poți închide milioane și sute de mii de oameni. Sper foarte mult că oamenii își vor da seama de acest lucru. Și o vor face. Pentru că nu poți închide toată țara.

Singurul lucru care crește în Rusia este numărul miliardarilor. Orice altceva este în declin. Sunt închis într-o celulă și tot ce aud la televizor este că untul este din ce în ce mai scump. Prețul ouălor este în creștere. I-ai lipsit pe acești oameni de un viitor.

Tot ce spun acum reflectă atitudinea mea față de spectacolul pe care l-ați pus în scenă aici. Așa se întâmplă când nelegiuirea și tirania devin esența unui sistem politic și este îngrozitor.

Dar este și mai rău când nelegiuirea și tirania se prezintă ca procurori de stat și se îmbracă în hainele judecătorilor. Este datoria fiecărei persoane să vă sfideze și să sfideze asemenea legi.

Mă lupt cât de bine pot și voi continua să fac asta, în ciuda faptului că sunt acum sub controlul oamenilor cărora le place să ungă totul cu arme chimice. Viața mea nu merită doi cenți, dar voi face tot ce pot pentru ca legea să prevaleze. Și salut și mulțumesc personalului de la Fundația Anticorupție care a fost arestat și tuturor oamenilor cinstiți din toată țara care nu se tem și care ies pe stradă. Pentru că au aceleași drepturi ca și voi. Această țară le aparține la fel ca și dumneavoastră și tuturor celorlalți. Cerem justiție adecvată, tratament decent, participare la alegeri și participare la distribuirea bogăției naționale. Da, cerem toate acestea.

Vreau să spun că există multe lucruri bune acum în Rusia. Cei mai buni sunt oamenii care nu se tem - oameni care nu privesc în altă parte, care nu vor preda niciodată țara noastră unui grup de funcționari corupți care vor să o schimbe pentru palate, podgorii și discoteci acvatice.

Cer eliberarea mea imediată și eliberarea tuturor deținuților politici. Nu vă recunosc autoritatea în acest proces, este o înșelăciune și este complet ilegal.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te