NATO Vs Putin: „Autostradă” militară de 900 km din Constanța la Salonic. 10.000 soldați la Constanța

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.07.2024 - 09:47
NATO Vs Putin: „Autostradă” militară de 900 km din Constanța la Salonic. 10.000 soldați la Constanța - Foto: Profimedia Images

NATO Vs Putin însemană în flacul vestic: „Autostradă” militară de 900 km din Constanța la Salonic. 10.000 soldați la Constanța. Documentul pentru cooperarea bulgaro-română-elenă a fost semnat cu acordul NATO

SHARE

Coridorul militar care va traversa aripa estică a NATO este în curs de implementare, Grecia și, în special, Salonic și Alexandroupolis jucând un rol sporit.

NATO Vs Putin: „Autostradă” militară de 900 km din Constanța la Salonic. 10.000 soldați la Constanța

În marja summitului dedicat celei de-a 75-a aniversări a Alianței, Nikos Dendias va semna cu omologii săi bulgar, Atanas Zapriyanov, și român, Angel Tilvar, scrisoarea de interes pentru crearea unui coridor armonizat de mobilitate militară, scrie presa elenă

Citește și: Rusia acuză: Avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse

Pe măsură ce atacurile Rusiei în Ucraina se intensifică, iar tobele războiului răsună din ce în ce mai puternic la granița estică a Uniunii, cele trei țări, Grecia, Bulgaria și România, vor conveni să ofere facilități pentru o deplasare mai rapidă și mai eficientă a personalului și a mijloacelor militare, atât în interiorul, cât și în afara Europei. În același timp, semnarea scrisorii promovează și extinderea rețelei NATO de combustibil de la Kavala și Alexandroupoli la Bulgaria și România, un proiect care consolidează și mai mult poziția geostrategică a Macedoniei de Est și a Traciei.  

Citește și: Olanda confirmă: Avioanele F-16 sunt în drum spre Ucraina. Apărarea Odesei, o prioritate

Prevederile acordului

Potrivit informațiilor de care dispune "K", planul care urmează e semnat de cei trei miniștri ai apărării prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor lor respective. Coridorul care urmează să fie creat va conecta Salonic și Alexandroupoli cu Varna în Bulgaria și Constanța în România, patru orașe strategice pentru Alianță datorită proximității lor față de frontierele estice ale NATO. "Toate cele patru au porturi, rețele feroviare și rutiere care contribuie decisiv la reziliența și ușurința desfășurării forțelor aliate în aripa estică a NATO", a declarat o sursă militară de rang înalt pentru K.

După cum se subliniază în text, acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se deplasa de la o locație la alta în interiorul și în afara Europei și de a traversa fără probleme punctele de frontieră în cursul îndeplinirii misiunii lor, reducând semnificativ atât timpul, cât și birocrația necesare în prezent. Î

În plus, în România se înființează cea mai mare bază NATO din Europa, cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați și peste 10.000 de militari și personal civil. La baza Mihail Kogălniceanu, de pe litoralul Mării Negre, vor fi transferate în curând o parte din efectivele și personalul Ramstein, pe măsură ce interesul coaliției se îndreaptă tot mai mult spre est din cauza amenințării ruse.

Facilitățile coridorului armonizat de mobilitate militară nu includ doar transportul, porturile și rețelele, ci se extind și la instalații, protejarea operativității acestora împotriva amenințărilor, coordonarea cu agențiile implicate, acordurile interstatale, măsurile de securitate, precum și cazare, catering, vamă etc.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este acela că asigură un răspuns mai rapid și trimiterea de asistență în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.

Beneficiile

 Coridorul armonizat de mobilitate militară vizează modernizarea rețelelor logistice ale Alianței, dar, după cum subliniază surse militare relevante, acesta servește și intereselor naționale din regiunea mai largă a Macedoniei și Traciei. Extinderea rețelei NATO de combustibil, inițial prin conexiunea cu Bulgaria și apoi cu România, contribuie, de asemenea, la această direcție.

Semnarea scrisorii de intenție urmează inițiativei luate de prim-miniștrii Greciei, Bulgariei și României la summitul trilateral care a avut loc în octombrie anul trecut la Varna. Kyriakos Mitsotakis, Nikolai Denkov și Marcel Tsiolakou au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniile apărării, energiei și transporturilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te