Kremlinul a orchestrat o operațiune mamut de manipulare pentru a influența alegerile din România, folosind conturi de social media obscure și plătind așa-ziși influenceri de TikTok pentru a-l sprijini pe candidatul prorus Călin Georgescu, a declarat James Appathurei, adjunctul secretarului general adjunct al NATO pentru războaie hibride.
Citește și: Alegerile, manipulate de Rusia în favoarea lui Călin Georgescu. Diplomat SUA: „Există dovezi clare”
Potrivit oficialului NATO, strategia Kremlinului a fost mult mai subtilă decât un sprijin deschis pentru alți politicienii pro-ruși din Europa și a vizat în mod direct înșelarea alegătorilor români prin teme sensibile precum ortodoxia, referințele istorice și amplificarea urii față de ucraineni, cu care Putin este în război de 3 ani.
NATO, îngrijorată de manipularea Rusiei asupra alegerilor din România: "E pregătită de ani de zile"
„Ceea ce am văzut în România au fost conturi de social media plasate cu ani în urmă, care au fost activate strategic în perioada alegerilor, fără o atribuire clară, dar cu scopul de a influența rezultatul votului”, a explicat Appathurei într-un interviu pentru EUobserver.
De asemenea, Rusia a plătit așa-ziși influenceri de TikTok, utilizatori cu doar câteva mii de urmăritori pentru a introduce mesaje politice pro-ruse în conținut aparent inofensiv.
Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"
„Deci, aceasta este înșelăciune. Aceasta este o campanie lungă pregătită pentru a afecta alegerile într-un mod ascuns”, a declarat el.
Sursa foto: Profimedia images
Alegerile din România au fost anulate anul trecut de CCR, însă candidatul sprijinit de Rusia, Călin Georgescu, conduce în sondaje înaintea scrutinului programat pentru 4 mai 2025.
Citește și: Manipularea lui Călin Georgescu. Pagina "Pustoaica, Fetite Romania", convertită în România Ortodoxa
Moscova, acuzată de interferențe și în Germania
Rusia este suspectată că încearcă să influențeze și alegerile federale din Germania, programate pentru 23 februarie. Partidul de extremă dreapta AfD, care a adoptat o poziție favorabilă Moscovei, se află pe locul doi în sondaje și crește tot mai mult pe valul anti-migranți din Germania.
În acest context și implicarea miliardarului american Elon Musk a generat controverse. Musk a criticat anularea alegerilor din România, numind Curtea Constituțională un organism care se comportă precum un „dictator”.
Citește și: România, pe harta roșie a lui Putin. Rolul lui Călin Georgescu, în planul Rusiei pentru noul URSS
De asemenea, el a promovat AfD în Germania, stârnind reacții dure la Berlin. Cancelarul Olaf Scholz a declarat că sprijinul lui Musk pentru politicienii de extremă dreapta este „dezgustător și dăunător democrației europene”.
„Nu trebuie să amestecăm mere și portocale. Fiecare poate avea propria opinie despre Musk, dar operațiunea Rusiei în România este de o cu totul altă natură și poate afecta oricare dintre țările noastre”, a precizat Appathurei.
Citește și: Călin Georgescu, ridicat pe locul 5 în lume pe TikTok de o mega-rețea legată de Putin și Medvedev
Rusia intensifică operațiunile hibride: sabotaje și atacuri cibernetice
Pe lângă interferențele electorale, Rusia desfășoară și „operațiuni de informații răuvoitoare” în Europa, inclusiv sabotaje și atacuri asupra infrastructurii critice, susține NATO.
Oficialii occidentali au documentat incidente precum incendieri, deraieri de trenuri și atacuri asupra companiilor care sprijină Ucraina. De asemenea, Rusia ar fi încercat să asasineze directorul general al Rheinmetall, principalul furnizor de armament pentru armata ucraineană.
Citește și: „Operațiunea Portal Kombat” declanșată de caracatița rusească din jurul lui Călin Geogescu
Țările occidentale au expulzat sute de diplomați ruși pe motiv că erau spioni de când Rusia a invadat Ucraina în totalitate în 2022.
Dar Appathurei a spus: „Ceea ce am văzut, ca să fiu sincer cu voi, a fost o diminuare pentru o vreme a capacității lor și a serviciilor de informații rusești de a desfășura operațiuni de informații răuvoitoare în țările noastre, dar a fost reconstituită”.
Citește și: „Ascultăm și nu judecăm”. Tag-ul misterios prinde viteză pe TikTok. Legătura cu Georgescu și AUR
„Vedem cu siguranță un apetit mai mare al Rusiei pentru risc, ceea ce înseamnă dorința de a-și asuma riscuri mai mari pentru a-și atinge obiectivele, și prin aceasta mă refer la riscul pentru cetățenii noștri”, a mai spus Appathurei, referindu-se la un complot rusesc de asasinare a directorului general al firmei germane Rheinmetall, care a aprovizionat armata ucraineană.
„Există un risc crescut în propriile noastre țări, precum și o amenințare militară în creștere din partea Rusiei în războiul din Ucraina”, a spus el.
Infrastructura energetică a Europei, sub amenințare
În plus, Moscova și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice și de comunicații a Europei. Flota „fantomă” a petrolierelor rusești ar fi avariat cabluri submarine și conducte de gaz, potrivit NATO.
„Ceea ce învățăm în Marea Baltică este că putem folosi noi tehnologii de la fundul mării la spațiu pentru a avea o idee mult mai bună despre ceea ce se mișcă în jur și pentru a putea detecta modele, anomalii, pentru a urmări navele suspecte”, a spus el.
„Înțelegerea amenințării pe care o putem vedea manifestându-se în Marea Baltică se aplică la 360 de grade în jurul alianței”, a adăugat el.
Referindu-se la gazoductul TurkStream, care transportă gaz rusesc către UE, el a spus: „Este foarte, foarte important ca acesta să fie menținut în siguranță”.
TurkStream furnizează gaz Ungariei prin Bulgaria și ar putea provoca o criză de energie dacă ar fi avariat.
Turcia a fost „absolut crucială în estul Mediteranei, ajutând Ucraina să gestioneze acest atac rusesc, cel puțin să diminueze acest atac rusesc, astfel încât avem deja niște actori destul de puternici acolo în regiunea est-mediteraneeană”, a declarat Appathurei.