NATO, gata să construiască cartierul general al forțelor terestre la 100 km de granița cu Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.04.2024 - 09:26
NATO, gata să construiască cartierul general al forțelor terestre la 100 km de granița cu Rusia - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

NATO, gata să construiască cartierul general al forțelor terestre la 100 km de granița cu Rusia. Cel puțin 375 de ofițeri de rang înalt din statele membre NATO vor fi trimiși să lucreze la această bază din coasta Rusiei.

SHARE

În orașul Mikkeli din sudul Finlandei, situat la aproximativ 100 km de granița cu Rusia, NATO intenționează crearea unui nou sediu al forțelor terestre, scrie publicația finlandeză Iltalehti.

NATO, gata să construiască cartierul general al forțelor terestre la 100 km de granița cu Rusia

Așa-numitul cartier general de înaltă alertă este situat pe teritoriul orașului Mikkeli, care se află în stare operațională 24 de ore pe zi.

Acolo se dorește crearea unui cartier general NATO, care va fi subordonat comandamentului forțelor comune din orașul Norfolk din SUA - parte a comandamentului militar NATO.

Se știe că cel puțin 375 de ofițeri din statele membre NATO vor fi trimiși să lucreze la Mikkeli, dintre care cel puțin 25 sunt din Finlanda. Se preconizează că, pe timp de pace, structura va permite coordonarea operațiunilor terestre din regiune.

Citește și: VIDEO Bombele „minune” FAB ale lui Putin cad de pe avioane. Lansate, pot fi doborâte cu un banal tun

Ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, a declarat că înființarea unui nou centru de comandă al forțelor terestre NATO va permite "să stoarcă roadele apartenenței tuturor țărilor nordice" la Alianță.

"Pentru ca noi să profităm cu adevărat de faptul că avem toate țările nordice în NATO, este important să avem un singur sediu pentru toate forțele armate", spune Gram.

Citește și: VIDEO Ultimele pregătiri, în Danemarca și SUA, pentru asaltul cu avioane F-16 împotriva Rusiei

Potrivit publicației, Norvegia a reușit să îl convingă pe comandantul-șef al Forțelor Armate Unite ale NATO în Europa să creeze un nou cartier general în Finlanda. Această problemă va fi abordată și în timpul summitului de la Washington din iulie 2024.

Reamintim că Statele Unite ale Americii și alte țări din G7 au în plan să aloce 10.000 de miliarde de dolari pentru apărare în următorul deceniu.

Potrivit Bloomberg este posibil ca țările occidentale să repete cheltuielile militare din perioada Războiului Rece, de 4% din PIB, pentru a pune în aplicare planurile NATO. 

Pe 14 martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, făcând raportul anual privind securitatea Alianței Nord-Atlantice, a anunțat că țările NATO situate în Europa și Canada vor investi 470 de miliarde de dolari în apărare în 2024 , ceea ce va reprezenta 2% din PIB-ul lor combinat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te