„Doar o mică proporție a populației globale - poate doar 2% sau 3% - par să aibă anticorpi în sânge care arată că au fost infectați cu COVID-19”, avertizează directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. O constatare care spulberă speranțele că imunitatea de turmă va facilita renunțarea la măsurile de autoizolare.
Dr. Maria Van Kerkhove, expert american în boli infecțioase, membră a conducerii tehnice a OMS care gestionează COVID-19, a declarat că numărul persoanelor care s-au infectat a fost mai mic decât estimările inițiale. „De aceea avem și o proporție mai mică de oameni cu anticorpi decât ne așteptam. Un număr mai mic de persoane sunt infectate”, a spus ea.
Un studiu realizat în Santa Clara (California), publicat vinerea trecută de către Universitatea Stanford, și lansat ca un „pre-tipărire” fără recenzii de la egal la egal, a descoperit că numărul persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus a fost de 50 până la 85 de ori mai multe decât au arătat cifrele oficiale.
Districtul Santa Clara a avut 1.094 de cazuri de COVID-19 confirmate la momentul efectuării studiului, dar testele de anticorpi sugerează că între 48.000 și 81.000 de persoane au fost infectate până la începutul lunii aprilie, iar majoritatea dintre acestea nu au prezentat simptome.
În ciuda acestor cifre mari, doar 3% din bolnavi au anticorpi împotriva virusului. Un studiu efectuat în Olanda, pe 7.000 de donatori de sânge, a constatat, de asemenea, că doar 3% aveau anticorpi.
Cu toate acestea, Van Kerkhove a spus că, în funcție de metodologia studiilor, cifrele diferă, iar Germania și Franța au raportat procente de până la 14% de persoane cu anticorpi.
„Noi lucrăm cu o serie de țări care efectuează aceste studii de serologie. Momentan, nu avem dovezi că utilizarea unui test serologic poate arăta că un individ are imunitate sau este protejat de reinfecție”, a conchis specialistul american.