În cadrul unei conferințe telefonice cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "situația din Transnistria este obiectul celei mai apropiate atenții și motiv de îngrijorare".
Moscova se declară „îngrijorată” de situația din Moldova: „Situația a fost provocată din exterior”
Peskov a afirmat că situația a fost "provocată din exterior" și a avertizat cu privire la posibile "provocări" din partea Kievului și a țărilor europene.
Tensiunile au crescut în Republica Moldova, în condițiile în care președintele țării, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește "sabotori" pentru a alimenta tulburările pe fondul unei perioade de instabilitate politică, reluând avertismente similare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Citește și: Putin i-a unit. 95% dintre ucraineni cred că vor învinge în război. 87% vor în UE. 90% pro-Zelenski
Rusia a fost acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat în Moldova, o țară mică de la granița de sud-vest a Ucrainei, care ar putea atrage națiunea în războiul Kremlinului.
Citește și: Unul din cei mai mari actori cere SUA avioane F-16 pentru Ucraina. Vom avem mâinile pătate de sânge
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod nefondat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra unui teritoriu pro-rusesc din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind temerile că el creează un pretext pentru o anexare în stilul Crimeei, potrivit CNN.
Rusia a anexat Transnistria
Rusia a declarat vineri că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, unde menține un contingent militar.
„Să nu existe niciun dubiu: forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Orice acțiune care reprezintă o „amenințare" la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse", a insistat Moscova.