Moscova neagă implicarea agenților GRU în otrăvirea colonelului Skripal: „E de tot râsul”

DE Elena Andrei | 21.09.2021 - 20:03
Maria Zaharova respinge implicarea agenților GRU în „cazul Skripal”/foto: tass

Rusia respinge orice ipoteză a implicării agenților GRU în otrăvirea cu noviciok a colonelului Serghei Skripal, a fiicei sale și a încă trei cetățeni britanici, victime colaterale.

SHARE

Rusia neagă toate încercările Marii Britanii de a pune responsabilitatea pentru cazul Skripal asupra Moscovei și va continua să ceară informații cuprinzătoare de la Londra, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

„Condamnăm cu hotărâre toate încercările Londrei de a da vina pentru incidentul de la Salisbury pe Moscovei și insistăm ca acesta să fie investigat profesional, obiectiv și imparțial", a spus ea.

Zaharova a subliniat că Londra refuză să se angajeze într-o discuție de fond asupra a ceea ce sa întâmplat la Salisbury, în ciuda numeroaselor apeluri de la Moscova.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a comunicat marți că afirmațiile Londrei potrivit cărora o a treia persoană ar fi fost implicată în cazul Skripal din 2018 „e de tot râsul”. 

„Încercarea de a prezenta informații despre sosirea și plecarea unei anumite persoane către și din Marea Britanie în anumite zile din martie 2018 ca un detaliu nou descoperit pentru anchetă e de tot râsul”, a menționat ambasada.

Citește și

Generalul GRU Denis Sergheiev, acuzat în dosarul otrăvirilor cu noviciok de la Salisbury

Pentru exploziile la depozite de arme, Rusia dă vina pe un bulgar otrăvit cu Noviciok

 

Poliția britanică a acuzat marți un al treilea cetățean rus pentru otrăvirile Noviciok din 2018 ale fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în orașul Salisbury.

Potrivit Poliției Metropolitane, Serghei Fedotov, cunoscut și sub numele de Denis Sergheiev, a fost acuzat de conspirație pentru crimă, tentativă de omor, omor, vătămare corporală gravă și deținerea și utilizarea unei arme chimice. 

În martie 2018, fostul spion GRU Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți cu  agentul neurotoxic noviciok în Salisbury.

Doi cetățeni britanici, Charlie Rowley și Dawn Sturgess, au fost internați la spital în orașul Amesbury după ce au fost otrăviți de același agent, Dawn murind trei luni mai târziu, din cauza problemelor cauzate de otrăvire.

Și un polițist a fost internat pentru contaminare cu noviciok. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.