Pentru exploziile la depozite de arme, Rusia dă vina pe un bulgar otrăvit cu Noviciok

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.04.2021 - 22:49
Emilian Ghebrev a fost otrăvit cu Noviciok în 2015/Foto: RFE/RL

Miercuri, o purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale a Bulgariei, Siika Mileva, a informat că șase ruși sunt suspectați pentru organizarea a patru explozii la depozite de arme din țară pe o perioadă de nouă ani, din 2011 până în 2020.

SHARE

Depozitele de arme aparțineau dealer-ului bulgar de arme Emilian Ghebrev.

Înainte de aceasta, Republica Cehă a acuzat Moscova că ar fi fost implicată în exploziile depozitului de muniții din Vrbetice în 2014.

Citește și: EXCLUSIV Subprefectul de București, Sebastian Buși, vacanță de lux în Kenya după 22 de zile de lucru

La 17 aprilie 2021, oficialii cehi și-au anunțat decizia de a expulza 18 angajați ai Ambasadei ruse la Praga, care ar fi fost ofițeri ai serviciilor de informații rusești.

Citește și

Tensiuni mari între Cehia și Rusia. Rosatom, exclus de la o licitație de miliarde de euro

18 „diplomaţi” ruşi, expulzați din Cehia pentru implicare într-o explozie la un depozit de muniții

 

La 25 aprilie, președintele ceh, Milos Zeman, a declarat că rapoartele Serviciului ceh de informații nu menționează nicio dovadă a prezenței vreunui „agent rus” la depozitul de muniții din Vrbetice și această teorie a apărut abia în ultimele săptămâni.

Citește și:  Interlopul Corduneanu, condamnat pentru șantaj la 100 de zile de muncă în asistență socială

Mai mult, potrivit președintelui ceh, s-au găsit dovezi că bulgarul Emilian Ghebrev ar fi fost implicat în exploziile de la depozitele de muniții din Vrbetice.

Citește și: Interlopul Romi Neguș a rămas fără telefonul cu care făcea live-uri. De ce i l-a confiscat Poliția

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că „știe din presă” că Ghebrev avea muniție ce încălca prevederile convențiilor internaționale și în depozitele din Bulgaria și în cele din Cehia.

„Bruxelles ar trebui să analizeze problema întreprinzătorilor privați implicați în depozite de muniție din Republica Cehă și Bulgaria”, a declarat ministrul rus de Externe în cadrul unei conferințe de presă miercuri.

Lavrov dă vina pe un veteran al industriei bulgare a armamentului

„Cred că UE ar trebui să ia în considerare situația din Republica Cehă și Bulgaria. Situația în care unii antreprenori privați au o oarecare implicare în comerțul cu arme și depozitarea munițiilor și armelor. UE trebuie să răspundă la întrebarea cum controlează dacă unii membri respectă obligațiile din sfera comerțului cu arme", a spus Lavrov.

„Există suficiente materiale în presa occidentală. De exemplu, tocmai mi-am amintit că domnul Ghebrev [Emilian Ghebrev, proprietarul companiei de armament EMCO - TASS] sau angajații săi au declarat că nu existau mine antipersonal la depozitele din Republica Cehă, că erau doar carcase pentru minele antipersonal. Dar, în același timp, mass-media menționează că au existat mai multe cazuri în care domnul Ghebrev a exportat aceste carcase de mine antipersonal în alte țări, unde aceste mine au primit submuniția corespunzătoare”, a declarat Lavrov.


Emilian Ghebrev, un veteran al industriei bulgare a armamentului, a căzut în comă în aprilie 2015 cu simptome de otrăvire severă.

Acesta a supraviețuit otrăvirii, la fel ca fiul său și un director al companiei, care au fost tratați pentru simptome similare.

Cazul poartă caracteristicile atacului asupra fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, otrăviți cu Novichok în 2018, în care au fost implicați agenți ruși din unitatea 29155.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te