Chiar dacă preşedintele Joe Biden încearcă "să prezinte situaţia în culorile cele mai pozitive", "toată lumea înţelege că misiunea a eşuat", a declarat Lavrov la Taşkent, în Uzbekistan, unde participă la o conferinţă internaţională privind cooperarea cu ţările din Asia centrală şi de sud.
"Este un lucru recunoscut de toţi, inclusiv în SUA", a adăugat el, citat de agenţiile de presă ruse.
Mai devreme, Lavrov a estimat că "degradarea rapidă a situaţiei din Afganistan" este cauzată de "retragerea precipitată a contingentelor american şi al NATO" care a sporit "incertitudinea (...) militară şi politică în şi în jurul ţării".
"În circumstanţele actuale, există un risc real de instabilitate copleşitor pentru statele vecine", a adăugat Lavrov.
Talibanii au cucerit vaste teritorii
După ce au lansat la începutul lui mai o ofensivă împotriva armatei afgane în urma declanşării retragerii forţelor străine, talibanii au cucerit vaste teritorii rurale, în special în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.
De asemenea, ei au ocupat mai multe posturi de trecere a frontierei cheie cu Pakistan, Iran, Turkmenistan şi Tadjikistan şi au încercuit câteva capitale provinciale.
Tadjikistanul a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera sa cu Afganistanul
Privaţi de susţinerea americană, soldaţii afgani nu au opus decât o rezistenţă redusă. Peste o mie dintre ei s-au refugiat de exemplu săptămâna trecută în Tadjikistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera sa cu Afganistanul.
Preşedintele tadjic Emomali Rahmon s-a deplasat vineri în regiune pentru a inspecta gradul de pregătire pentru luptă al armatei sale.
Rusia, putere regională rămasă apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, se îngrijorează în privinţa unei destabilizări în această zonă unde ea menţine baze militare.
"Criza afgană exacerbează ameninţarea teroristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent", a mai declarat vineri Serghei Lavrov.