LIVE VIDEO Încoronarea lui Charles al III-lea, Regele care iubește Transilvania. Momente istorice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.05.2023 - 18:06
Regele Charles al III-lea și regina Camilla salută mulțimea de la balcon Foto: Profimedia Images
Ziua încoronării Regelui Charles al III-lea. - Foto: Profimedia Images
Charles al III-lea. - Foto: Profimedia Images
Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla Foto: Profimedia Images
Regele Charles al III-lea și regina Camilla salută mulțimea de la balcon Foto: captură Euronews

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla au fost încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei ceremonii oficiale urmărită de milioane de oameni din întreaga lume.

SHARE

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla au fost încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra. 

Ceremonia a fost urmărită de milioane de oameni din întreaga lume. Se estimează că ar fi cea mai scumpă încoronare din istorie.

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, dar și Principesa Margareta împreună cu Principele Radu. 

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit la ceremeonie.

UPDATE. La ceremonie a fost invitat și primțul Harry. 

Harry, Duce de Sussex, a fost prezent sâmbătă la ceremonia de la Westminster Abbey, unde a privit din rândul al treilea cum tatăl său este încoronat drept Regele Charles al III-lea, scrie BBC.

Citește și: Prințul Harry, între încoronarea tatălui și aniversarea fiului. Decizia grea pe care a luat-o

În fața lui, pe rândul al doilea, au stat sora regelui, prințesa Anne, și Ducele de Kent, vărul reginei Elisabeta a II-a. 

Prințesa Kate și Regina Camilla au fost îmbrăcate de Alexander McQueen şi Bruce Oldfield.

Citește și: Ce designeri le-au îmbrăcat pe Regina Camilla şi Prinţesa Kate de Wales pentru ceremonia încoronării

Rochia reginei a fost realizată de Bruce Oldfield, un designer de modă în vârstă de 72 de ani, care a creat deja multe rochii pentru Camilla.

Kate a apărut într-o ţinută flamboiantă, în culorile drapelului britanic. Roba ei de culoarea fildeşului era acoperită de mantia Ordinului Regal Victorian. Rochia ei a fost concepută de Alexander McQueen, care i-a creat şi rochia de mireasă, în 2011. 

Cel mai așteptat moment al zilei. Regele Charles al III-lea salută mulțimea de la balcon

16.26. Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla își salută supușii de la balconul Palatului Buckingham . Alătruri de el sunt Prințul William și soția sa, Kate dar și copiii acestora.

Regele și membri aleși ai familiei regale au făcut apariția obișnuită pe balconul Palatului Buckingham. O avioane militare a fost redusă din cauza vremii nefavorabile din Londra.

 

15.35 Regele Charles al III-lea  şi regina Camilla, pe terasa Palatului Buckingham, au primit salutul din partea trupelor armate. Trei urale au fost auzite din partea trupelor şi s-a cântat imnul naţional, scrie News.ro.

Regele Charles al III-lea a fost încoronat: ”Dumnezeu să-l salveze pe Rege”

14.19 Regina Camilla a primit Coroana Reginei Mary şi sceptrul regal.

Uimitoarea coroană a reginei Mary este încrustată cu 2.200 de diamante. Coroana a fost concepută pentru încoronarea reginei Maria în 1911. La Încoronarea din 1911, coroana conţinea trei diamante mari, Cullinan III şi Cullinan IV. Ulterior, acestea au fost înlocuite cu replici din cristal. Coroana a fost repoziţionată cu diamantele Cullinan III, IV şi V pentru încoronarea de sâmbătă., scrie news.ro

14.15  Prinţul William i-a adus un omagiu tatălui său în timpul ceremoniei de încoronare. Moştenitorul tronului, William, Prinţul de Wales, a îngenuncheat în faţa tatălui său şi a spus: "Eu, William, Prinţ de Wales, îţi jur loialitatea mea şi îţi voi aduce credinţa şi adevărul, în calitate de supus. Aşa sa mă ajute Dumnezeu!". Apoi şi-a sărutat tatăl.

14.15 Regele Charles al III-lea a fost încoronat în faţa lui Dumnezeu şi a poporului şi s-a rugat să fie "o binecuvântare" pentru oamenii "de orice credinţă şi convingere".

După ce i-a aşezat coroana pe cap, arhiepiscopul a strigat în faţa adunării "Dumnezeu să-l salveze pe rege", apoi au răsunat trompetele.

Charles este cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, unde au fost încoronaţi şi predecesorii săi începând din 1066.

14.05 Regele Charles al III-lea a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, în partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare, organizată sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, scrie BBC.

13.13  Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea şi a soţiei sale, regina Camilla, a început la Westminster Abbey din Londra, sâmbătă, la ora locală 11.00 (09.00 GMT), sub privirile a milioane de telespectatori din lumea întreagă şi a celor 2.300 de invitaţi.

Regele Charles şi regina Camilla au fost întâmpinaţi în faţa intrării principale de la Westminster Abbey de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care îl va unge şi îl va încorona pe monarh, după ce acesta a străbătut într-o trăsură de stat străzile din centrul Londrei în cadrul unei procesiuni grandioase.

Citește și: A început ceremonia de încoronare la Westminster Abbey. Prințul Harry a ajuns zâmbitor

Zeci de mii de simpatizanţi ai monarhiei britanice s-au reunit pe marginea bulevardelor londoneze pentru a saluta trecerea trăsurii "Diamond Jubilee", care a pornit de la Palatul Buckingham. Unii dintre fanii familiei regale au dormit în corturi, dorind să se asigure că beneficiază de cele mai bune locuri pentru a-i vedea de aproape pe rege şi pe regină.

Numeroşi şefi de state şi de guverne din străinătate, capete încoronate şi membri ai familiei regale extinse a Regatului Unit asistă în aceste momente la ceremonia de încoronare

12.57 Prinţul Harry a sosit sâmbătă la Westminster Abbey pentru încoronarea tatălui său, regele Charles al-III-lea, alăturându-se verişorilor, mătuşilor şi unchilor săi înainte de intrarea membrilor mai importanţi ai familiei regale.

Nu a fost clar iniţial dacă Harry, fiul cel mic al Charles, va participa la această ocazie istorică, după ce s-a certat cu familia sa, însă luna trecută acesta a anunţat că va participa fără soţia sa, Meghan şi cei doi copii ai lor, care au rămas în Statele Unite.

Archie, cel mai mare copil al lui Harry, îşi sărbătoreşte cea de-a patra aniversare sâmbătă.

Harry a zâmbit şi a salutat din cap membrii congregaţiei în timp ce se alătura celor 100 de şefi de stat, demnitari şi reprezentanţi ai artelor, armatei, organizaţiilor de caritate şi sportului în interiorul Westminster Abbey.

12.54 Regele Charles şi regina Camilla au sosit la Westminster Abbey, unde vor fi încoronaţi în cadrul unei ceremonii care va începe la ora 10:00 GMT, în faţa a peste 2000 de lideri şi demnitari din întreaga lume.

Încoronarea face parte dintr-un weekend prelungit, bogat de ceremonii organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte.

12.00 Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla au sosit sâmbătă cu limuzina la Palatul Buckingham, unde se vor pregăti înainte de începerea ceremoniei de încoronare.

Camerele de televiziune au surprins momentul în care Charles al III-lea şi Camilla au părăsit reşedinţa Clarence House şi s-au îndreptat către palatul din apropiere, de unde va pleca cortegiul solemn - la ora locală 10:20 (09:20 GMT) către abaţie. Charles al III-lea şi Camilla încă preferă să locuiască în Clarence House, casa în care a locuit anterior Regina Mamă, Elisabeta, şi nu la Palatul Buckingham, unde se desfăşoară o serie de lucrări.

Citește și: Regele Charles şi regina Camilla au sosit la Palatul Buckingham: Vor pleca cu o caleașcă uimitoare

Cuplul regal va pleca din palat cu caleaşca "Diamond Jubilee" către zona în care mii de oameni s-au adunat de ambele părţi ale marelui bulevard The Mall.

Într-o zi înnorată la Londra, trăsura, trasă de şase cai, va fi însoţită de membri ai gărzii regale, în tunicile lor roşii şi purtând pe cap căciuli negre din blană de urs.

10.51 Cel care conduce astăzi ceremonialul Încoronării Regelui Charles al III-lea, general maior Christopher Ghika, este descendent al întemeietorului Jandarmeriei Române.

Evenimentul urmărit astăzi, cu emoție, de întreaga planetă, care va reuni membri ai caselor regale, demnitari străini din întreaga lume, dar și mulțimi de oameni, este condus de unul dintre descendenții întemeietorului Jandarmeriei Române. 

Generalul Christopher Ghika, cel ce va comanda gărzile regale la Încoronarea Regelui Charles al III-lea, este descendent al domnitorului Grigore Alexandru Ghica, fondatorul Jandarmeriei Române, la 1850. 

Citește și: Principesa Margareta, discuție cu Regele Charles înainte de marea încoronare: Mesajul Casei Regale

Generalul britanic cu origini românești face parte din marea familie domnitoare Ghica. Christopher Ghika este strănepotul nepotului de fiu al lui Dimitrie Ghika-Comănești, unchiul domnitorului Grigore Alexandru Ghyka, fondatorul Jandarmeriei Române.

"Avem legături puternice cu România și, desigur, este locul de unde vine familia, iar asta este foarte important pentru noi." - declara Christopher Ghika într-un interviu. 

Tatăl lui Christopher Ghika, John-Nicolas Ghika, a făcut, de asemenea, carieră militară, fiind Brigadier în Armata Britanică și în cadrul Gărzilor Regale Britanice. Așadar, această zi istorică pentru întreaga lumea are însemnătate și pentru Jandarmeria Română.

10.19 Regele Charles al III-lea este un prieten al României şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui, afirmă Custodele Coroanei române, Margareta, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu prilejul încoronării suveranului britanic.

"Încoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiţie istorică de o mie de ani. O tradiţie care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluţii şi fundamentale schimbări ale lumii. Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape şase decenii de slujire devotată a Regatului Unit şi a Commomwealth. Întreaga mea viaţă am fost martora devotamentului său faţă de Coroană şi Naţiune", spune Custodele Coroanei în mesajul amintit.

9.10 După ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elizabeth II, evaluată la 360 milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, estimează cotidianul The Times. Averea perosnală a lui Charles cuprindea și o serie de proprietăți în Transilvania. Deși nu a făcut niciodată vreo declarație publică legată de numărul proprietăților din România, Charles ar deține patru case în Valea Zălanului din Covasna, Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, conacul din Viscri, județul Brașov, și încă patru case în satul Breb din Maramureș. La încoronare, el va trebui să le cedeze fiului său.

Citește și: VIDEO Charles, care deține opt case în România, va fi regele Marii Britanii

8.55 „Regatul lui Charles” din Transilvania. 900 de lei/noapte costă traiul regesc la pensiunea „Prince of Wales”, un trio de căsuțe rustice autentice situate lângă un sat vechi de 350 de ani din Valea Zălanului, în Transilvania, unde timpul s-a oprit în loc.

Încoronarea noului monarh britanic va include o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică seculară, şi trei zile de festivităţi în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă.

Ziua încoronării Regelui Charles al III-lea, momentele cheie ale evenimentului

Sâmbătă dimineaţa, începând de la ora locală 6:00, au fost deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile vor putea fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park şi St. James's Park.

Citește și: Iohannis: „Încoronarea regelui Charles, un moment istoric şi o celebrare a tradiţiilor monarhiei”

La ora locală 10:20 (12:20, ora României), regele Charles şi regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită "Procesiunea regelui", de la Palatul Buckingham către Abaţia Westminster cu "Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant", cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale, construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forţelor armate britanice.

Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch şi va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abaţia Westminster.

Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt aşteptate mulţimi de curioşi care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forţe de ordine.

Citește și: „Regatul lui Charles” din Transilvania. 900 de lei/noapte, traiul regesc într-un sat de 350 de ani

Procesiunea se va întinde pe o distanţă de puţin peste 2 kilometri - aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street şi a durat două ore.

În jurul orei 10:53 (12:53, ora României), regele şi regina vor sosi la Abaţia Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat şi aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) - mult mai puţini comparativ cu cei 8.000 prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Citește și: Regele Charles al III-lea va purta pe cap, în timpul ceremoniei de încoronare, pe rând, trei coroane

Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi aşezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.

Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locaţii din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh, Cardiff şi Belfast, dar şi de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg.

"Procesiunea încoronării", cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani

După ce vor fi unşi rege şi regină, Charles şi Camilla vor începe, de la ora 13:00, cea de-a doua procesiune, denumită "Procesiunea încoronării", mai fastuoasă.

La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forţelor militare prezente va fi doar o fracţiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiţionala "Gold State Coach", trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.

La ora 13:45 regele şi regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.

Regele, regina şi membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14:15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane şi elicoptere ale forţelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar şi pentru a saluta mulţimea.

Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te