Familia regală se află la căpătâiul reginei Elizabeth II la Balmoral pentru a fi alături de aceasta, după ce palatul a dezvăluit că medicii sunt îngrijorați pentru sănătatea Majestății Sale.
Regina Elizabeth a II-a domnește peste Regatul Unit din 1952, urcând pe tron la doar 25 de ani. Ea a fost încoronată în 1953, când avea 27 de ani. De atunci, a prezidat, în calitate de monarh constituțional, peste 15 prim-miniștri și a cunoscut 12 președinți americani.
Îi va urma la tron Charles, primul ei fiu, iar soția acestuia, Camilla, va fi „regină-consoartă”, așa cum a dorit regina.
„London Bridge is down”
Palatul Buckingham are nume de cod pentru momentele în care mor membri ai familiei regale, mai mulți dintre aceștia fiind numiți „poduri”.
„Codul Bridge există de zeci de ani”, a declarat pentru Yahoo News fostul secretar de presă al palatului, Dickie Arbiter. „Bridges înseamnă trecerea de la viață la viața de apoi.”
Numele de cod secret al reginei Elizabeth a II-a este „Podul Londrei”, a relatat The Guardian în 2017, într-un articol care detalia planurile funerare pentru regină.
Când regina va trece la cele veșnice, oficialii Palatului Buckingham vor folosi fraza London Bridge is down".
Prima persoană oficială care va afla despre moartea reginei va fi premierul Liz Truss, care va fi întreruptă din orice ar face când se va întâmpla. Palatul va proceda la anunțarea decesului către toate agențiile de presă în același timp.
Se așteaptă ca vestea morții reginei să fie transmisă imediat, deoarece toate organizațiile de știri din țară și, probabil, din întreaga lume, au pregătit conținutul.
Succesorul va fi stabilit în câteva zile
Când regina va muri, palatul va începe imediat să planifice ascensiunea fiului ei și moștenitorul tronului, prințul Charles.
Bazele liniei de succesiune au fost stabilite de legislația britanică după ce au fost cuprinse în Bill of Rights din 1689 și în Act of Settlement din 1701.
Când regina Elizabeth a II-a moare, fiul ei, prințul Charles, este moștenitorul imediat al tronului.
După aceea, Prințul William, Ducele de Cambridge, este al treilea în linie dreaptă, urmat de Prințul George de Cambridge.
După aceea, urmează Prințesa Charlotte de Cambridge, urmată de Prințul Louis de Cambridge.
La câteva zile după ce ascensiunea lui Charles va fi stabilită, Consiliul de Ascensiune se va reuni pentru a-l proclama rege, iar prințul va citi Proclamația de Ascensiune la tron.
Nu există un termen clar pentru când va avea loc încoronarea reginei.
Apoi, oficialii palatului vor începe să planifice funeraliile reginei, care se așteaptă să aibă loc la aproximativ 10 zile după moartea acesteia, potrivit British Heritage.
Între timp, trupul acesteia va fi depus la Westminster Hall, unde poporul va putea să-și prezinte condoleanțele.
Charles este îndrăgostit de Transilvania
Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, s-a îndrăgostit de Transilvania încă de la prima sa vizită în România, în 1998.
De atunci, revine constant în țara noastră, unde deține mai multe proprietăți, dintre cea mai cunoscută este în satul transilvănean Viscri, faimos în toată Europa datorită Prințului, care a devenit un adevărat ambasador al României.
Potrivit life.ro, deși nu a făcut niciodată vreo declarație publică legată de numărul proprietăților din România, Charles ar deține patru case în Valea Zălanului din Covasna, Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, conacul din Viscri, județul Brașov, și încă patru case în satul Breb din Maramureș.