Modelul Cehiei, eșec total. În iunie deschideau tot, acum se pregătesc de lockdown

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 21.10.2020 - 08:49
Barurile și terasele din Cehia au fost pline toată vara. Acum s-au închis Foto: prague.eu
Barurile și terasele din Cehia au fost pline toată vara. Acum s-au închis Foto: prague.eu

În aprilie, Cehia era dată drept model pentru măsurile de redeschidere a activităților după perioada de lockdown din martie. Aveau foarte puține cazuri și totul părea să meargă perfect. În iunie, în Cehia era totul deschis. Săptămâna trecută au avut și peste 10.000 de cazuri.

SHARE

După ce pe 11 martie Cehia închidea toate şcolile şi magazinele neesenţiale, precum şi accesul cetăţenilor străini, iar adunările şi evenimentele publice erau interzise, la 15 aprilie, autorităţile de la Praga prezentau un draft al redeschiderii, iar primele relaxări au fost puse în practică pe 20 aprilie.

Modelul Cehiei era unul lăudat în Europa și totul părea să meargă perfect. 

La 25 mai Republica Ceha intra în ultima fază de relaxare a restricțiilor impuse de noul coronavirus și redeschidea piscinele și a spațiile inchise, precum restaurantele si hotelurile. Tot atunci au început să opereze și serviciile de taxi și au fost permise evenimente colective, inclusiv religioase și culturale, în teatre și cinematografe, cu condiția ca numărul spectatorilor să nu depășească 300 de persoane, și să se mențină o distanțare fizică de doi metri.

Se reluau, de asemenea, cursurile din școlile primare, iar elevii cu vârste de până la 10 ani, dar în grupuri reduse de maximum 15 cursanți.

În majoritatea zilelor din mai, Cehia a raportat mai puţin de 100 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

Pe 5 iunie Guvernul ceh anunța redeschiderea totală a granițelor, fără niciun fel de teste.

La 27 iunie Cehia înregistra cel mai mare număr zilnic de contaminări cu Covid-19 după mai bine de două luni, cu apariţia mai multor focare locale, au anunţat sâmbătă autorităţile cehe din domeniul sănătăţii.

"Din punctul nostru de vedere, acesta nu este al doilea val", dădea asigurări ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, citat de agenţia cehă de ştiri CTK.

Ministerul Sănătăţii ceh a raportat vineri 168 de noi cazuri, cea mai mare creştere în decurs de 24 de ore din 11 aprilie până în prezent, apoi alte 120 de cazuri sâmbătă.

Responsabila-şefă pentru sănătate publică, Jarmila Razova, a explica această creştere puternică prin numărul mai mare de teste efectuate în mai multe focare locale unde virusul se răspândeşte rapid, printre care o companie minieră din estul ţării şi o altă întreprindere în nord.

Ea a acuzat de asemenea, la radioul public, „o anumită relaxare (a restricţiilor) devenită posibilă printr-o bună situaţie epidemică” şi a estimat că cehii „nu se comportă de o manieră responsabilă, cum ar trebui”.

„Însă eu cred că răspândirea (coronavirusului) rămâne sub control, este vorba de focare localizate”, a spus ea.

La 17 iulie Ministrul sănătăţii ceh Adam Vojtech a anunţat pe Twitter că evenimentele publice cu mai mult de 100 de participanţi vor fi interzise în regiunea Moravia-Silezia, iar lucrătorii transfrontalieri vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19 la fiecare două săptămâni. Barurile şi restaurantele vor fi închise în intervalul orar 23:00-08:00.

La 2 august, Cehia anuța că include România pe lista roșie.

Dar lucrurile mergeau din ce în ce mai rău în Cehia relaxată prea devreme.

La 18 septembrie  Ministrul Sănătăţii, Adam Vojtech, a anunţat că toate barurile, restaurantele şi cluburile vor fi închise între miezul nopţii şi 6 dimineaţa, începând de sâmbătă. Asta pentru că majoritatea persoanelor infectate, în ultima perioadă, au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.
De asemenea, Guvernul ceh lua hotărârea ca în spaţiile interioare să fie interzis accesul a mai mult de 10 persoane
care stau în picioare. Iar dacă sunt mai multe, fiecare trebuie să aibă un bilet pentru un loc specific.  

La 13 octombrie Cehia a impus noi restricții pe fondul creşterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus. Cu o zi înainte fusese trecut pragul a o mie de decese din cauza COVID.  Toate restaurantele şi cluburile au fost închise, iar consumul de alcool a fost interzis în locurile publice. S-au închis şi cinematografele, grădinile zoologice, sălile de fitness şi muzeele. În plus, şcolile vor fi închise cel puţin până pe 2 noiembrie.

Grupurile mai mari de şase persoane sunt interzise, iar masca este obligatorie în staţiile de autobuz.

La 15 octombrie Autoritățile din Cehia au raportat  un număr record de noi cazuri de infecții cu coronavirus, respectiv 9.544 într-o singură zi, asta în condițiile în care populația țării este de 10,7 milioane de locuitori
Cu o zi înainte, Cehia anunțase 8.325 de noi cazuri.
Țara cu 10.7 milioane de locuitori a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cazuri, acesta dublându-se numai în luna octombrie.


În total, din martie, Cehia a confirmat peste 140.000 de cazuri de infecții cu coronavirus.

Autoritățile iau în calcul acum un nou lockdown, după o evaluare de două săptămâni. 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te