Misterul disparițiilor subite din Triunghiului Bermudelor. Se crede că locul este „poarta spre iad”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.06.2023 - 12:32
Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Triunghiul Bermudelor este o regiune a oceanului care se presupune că ar fi înghițit nave întregi și care ne fascinează de zeci de ani. Dar există oare vreun adevăr în aceste povești?

SHARE

În largul coastei de sud-est a Statelor Unite, se află o porțiune de ocean care are de mult timp o reputație înfricoșătoare. Navele și avioanele care l-au traversat au dispărut fără urmă.Zborurile care trec pe deasupra apelor dispar de pe ecranele radarelor, fără a mai fi văzute vreodată.

Misterul disparițiilor subite din Triunghiului Bermudelor

Întâmplările misterioase au dat naștere la povești despre interferențe supranaturale, răpiri de extratereștri și o zonă aflată cumva în afara limitelor normale ale realității fizice.

Se spune că Triunghiul Bermudelor este un loc bântuit de sufletele celor dispăruți fără urmă și chiar există voci care spun că Triunghiul Bermudelor este poarta spre iad.

Citește și: Misterul Triunghiului Bermudelor, descifrat. S-au descoperit 176 de nave dispărute inexplicabil

Aceasta este doar o versiune a poveștii, bineînțeles. În Triunghiul Bermudelor au avut loc o serie de dispariții ciudate și încă misterioase în domeniul naval și aviatic. Dar faptul că aceste dezastre sunt rezultatul a ceva sinistru este extrem de îndoielnic.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, o serie de persoane au propus explicații valide din punct de vedere științific pentru disparițiile de nave și avioane în Triunghiul Bermudelor. Până la urmă, oceanul este un loc periculos și nu este neobișnuit nici astăzi ca lucrurile să meargă prost.

Citește și: Evadarea din Triunghiul Bermudelor egiptean. Mărturiile cutremurătoare din nava scufundată din senin

În apele învolburate de furtuni ale Atlanticului de Nord, siguranța nu este niciodată garantată.

Unde se află Triunghiul Bermudelor?

Triunghiul Bermudelor, așa cum este definit cel mai frecvent, se întinde între Miami, San Juan, Puerto Rico și insula Bermude. În total, acesta cuprinde sute de mii de kilometri pătrați în Oceanul Atlantic de Nord, o zonă imensă. De asemenea, în această regiune se înregistrează un trafic intens din partea navelor care vin și pleacă de pe Coasta de Est și din Golful Mexic.

Triunghiul Bermudelor - Foto: Profimedia Images

Triunghiul Bermudelor și-a primit numele de la un articol apărut în 1964 în revista de tip pulp Argosy, care făcea legătura între câteva dispariții din regiune. "The Deadly Bermuda Triangle" nu oferea nicio explicație pentru aceste evenimente, deși sublinia puternic natura misterioasă a zonei.

Dispariții misterioase în Triunghiul Bermudelor

Articolul prezintă dispariția navei U.S.S. Cyclops, o navă de aprovizionare a Marinei, în 1918, și pierderea unui zbor de bombardiere în timpul unui exercițiu în 1945, precum și a unuia dintre avioanele de căutare și salvare trimise după ele.

Nava U.S.S. Cyclops dispărută în Triunghiul Bermudelor - Foto: Profimedia Images

Aceste incidente, dar și altele, au devenit astăzi parte din legenda Triunghiului Bermudelor. Aceste povești sunt adesea puse cap la cap pentru a face aluzie la ceva neplăcut care se ascunde sub suprafața Oceanului Atlantic.

Cum se explică disparițiile din Triunghiul Bermudelor

Pe lângă explicațiile supranaturale, de-a lungul anilor au fost avansate o serie de explicații mai realiste pentru acest fenomen, de la magnetismul capricios până la bule periculoase.

Faptul că zona din Triunghiul Bermudelor este intens circulată ar putea explica o parte din mister. În orice regiune prin care trec multe nave este inevitabil să se producă mai multe accidente decât într-un loc cu mai puțină activitate. Dacă asociem acest lucru cu faptul că Triunghiul Bermudelor este adesea măturat de uragane, nu este greu de înțeles de ce navele s-ar putea scufunda acolo.

Polul Nord magnetic al Pământului

O altă explicație comună pentru Triunghiul Bermudelor se bazează pe magnetism. Polul Nord magnetic al Pământului nu este același cu Polul Nord geografic, ceea ce înseamnă că, de obicei, busolele nu indică exact nordul. Doar de-a lungul a ceea ce se numește linii agonice, care aliniază nordul magnetic și cel geografic, busolele sunt cu adevărat precise.

O linie agonică se întinde de la Lacul Superior până la Golful Mexic, în apropiere de Triunghiul Bermudelor. O teorie susține că marinarii, obișnuiți de obicei să țină cont de o discrepanță în citirea busolei, ar putea face greșeli atunci când se află foarte aproape de linia agonică, care să-i ducă pe căi greșite. Împreună cu apele adesea puțin adânci ale Mării Caraibelor, presărate cu insule, erorile de navigație ar putea duce la eșuarea bărcilor pe stânci ascunse.

O altă teorie susține că Triunghiul Bermudelor ar putea găzdui o anomalie magnetică la scară largă, o regiune în care liniile câmpului magnetic al Pământului sunt deformate și răsucite. Și acest lucru ar putea cauza greșeli de navigație. Dar, așa cum au observat și alții, nu există nicio dovadă că Triunghiul Bermudelor conține perturbații magnetice neobișnuite, lucru care este clar atunci când se privește o hartă magnetică a regiunii.

Bulele de metan din adâncuri

Mai recent, unii oameni de știință au sugerat că scufundările de nave în Triunghiul Bermudelor s-ar putea datora unor bule masive eliberate de depozitele submarine de metan.

Sursa foto: Profimedia Images

Se știe că fundul mării din regiune conține buzunare mari de gaz care ar putea fi eliberate brusc, transformând oceanul într-o supă spumoasă care înghite navele. Un proces similar a creat probabil craterele uriașe de pe fundul mării din apropierea Norvegiei.

Dar, deși mecanismul în sine are sens, nu există nicio dovadă a unei eliberări recente de metan din zona din jurul Triunghiului Bermudelor. Ultima dată când s-a întâmplat ceva asemănător în regiune a fost în urmă cu aproximativ 15.000 de ani, potrivit geologului Bill Dillon de la U.S. Geological Survey.

Valuri false

O altă explicație pentru Triunghiul Bermudelor, care se verifică pe hârtie, este prezența unor valuri false. Aceste valuri uriașe se pot forma pe neașteptate și se ridică de două sau chiar de trei ori peste valurile din jur. După cum relatează Vice, cercetătorii britanici au folosit modele de laborator și pe calculator pentru a simula efectele valurilor false de peste 30 de metri înălțime asupra navelor, ca parte a unei investigații privind Triunghiul Bermudelor.

Navele suficient de lungi ar putea fi prinse suspendate între două vârfuri de valuri fără ca nimic să le susțină de jos și s-ar putea rupe în două, teoretizează un cercetător. Dar, deși valurile false sunt cu siguranță capabile să răstoarne sau să rupă o navă, nu avem nicio dovadă definitivă care să le lege de vreunul dintre dezastrele navale din Triunghiul Bermudelor.

Guvernul SUA nu recunoaște Triunghiul Bermudelor, iar zona nu apare pe nicio hartă oficială. Iar Paza de Coastă și Departamentul Apărării s-au abținut în mod repetat de la a acorda zonei sau legendelor sale o importanță deosebită. Mai mult, nu există nicio dovadă care să sugereze că în regiune se înregistrează rate mai mari de dezastre maritime sau aviatice decât oriunde altundeva în lume, după ce se ia în calcul cantitatea de trafic care trece prin zonă.

Efectul Baader-Meinhof.

Adevărata explicație pentru Triunghiul Bermudelor ar putea, în cele din urmă, să nu se afle în ocean, ci în mințile noastre. Mintea noastră este adesea înclinată spre evenimente bizare sau altfel memorabile și are probleme în a contabiliza cu exactitate discrepanțele statistice.

Ilustrație - Sursa Foto: Profimedia Images

De exemplu, este mai probabil să ne amintim lucruri care par excepționale - cum ar fi o navă care dispare fără nicio explicație - decât ceva mai obișnuit, cum ar fi o navă care se scufundă într-un uragan.

Și odată ce ceva ne iese în evidență, poate constitui baza pentru o atenție suplimentară. Este o formă a ceea ce se numește iluzie de frecvență, denumită uneori efectul Baader-Meinhof. În esență, odată ce ni se prezintă ceva o dată, avem tendința de a-l observa mai des în jurul nostru. Acest lucru ne poate face să credem că ceea ce am observat devine rapid tot mai frecvent, când, în realitate, doar observăm mai mult.

Oricare ar fi în cele din urmă cauza legendei Triunghiului Bermudelor, fie că este vorba de cauze psihologice sau de altă natură, merită să ne amintim că nu a existat niciodată nicio dovadă că regiunea este mai periculoasă decât oriunde altundeva. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te