Ministrul Mediului din Germania avertizează că poluarea din Oder ar putea afecta Marea Baltică

DE Bianca Iosef | Actualizat: 13.08.2022 - 15:19
Poluarea din Oder ar putea ajunge în Marea Baltică- Foto: PEXELS PHOTOS/Elle Hughes

Poluarea industrială produsă pe râul Oder de-a lungul graniţei dintre Germania şi Polonia care a dus la moartea masivă a peştilor ar putea afecta viaţa marină chiar până în Mare Baltică, a avertizat ministrului Mediului dintr-un land german.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

În funcţie de vânt şi de condiţiile actuale, poluarea este aşteptată să ajungă la gura de vărsare a râului Oder în apropiere de oraşul-port Szczecin din Polonia cel mai devreme în această seară, a scris ministrul Mediului din landul german Mecklenburg - Pomerania Inferioară într-o declaraţie de vineri seară.

Citește și: Germania și Polonia în pragul unui dezastru ecologic cauzat de miile de pești morți din Oder

Pe parcursul zilei de sâmbătă, partea vestică a lagunei Szczecin ar putea fi de asemenea afectată, se mai spune în comunicat.

Ministru a lansat un apel către rezidenţi să nu pescuiască în apele râului şi să nu utilizeze apa în alte scopuri.

Citește și: VIDEO Focuri de armă ale talibanilor la o demonstrație a femeilor care cer „Pâine, muncă, libertate”

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe zile să determine cauza morţii unui număr mare de peşti după ce autoritatea poloneză din domeniul apei a precizat că 10 tone de peşti morţi au fost recuperate din râu de-a lungul graniţei.

Primarul oraşului din estul Germaniei Schwedt, Annekathrin Hoppe, a sus că moartea a mii de peşti este o catastrofă ecologică de proporţii fără precedent. Potrivit oficialilor Parcului Naţional Unteres Odertal aflat în regiune, efectele ar putea fi resimţite timp de mai mulţi ani, a declarat ea pentru postul de televiziune rbb.

Sute de lucrători de urgenţă echipaţi cu mănuşi şi bărci pneumatice au fost mobilizaţi pentru a recupera peştii în landul Brandenburg (est) sâmbătă dimineaţă.

Un purtător de cuvânt pentru districtul Märkisch-Oderland a spus că se aşteaptă ca cei 300 de muncitori să recupereze mai multe tone de peşte pe o lungime de 80 de kilometri.

Potrivit unui corespondent DPA în Lebus, un oraş situat pe malul Oder, un miros neplăcut s-a răspândit din cauza peştelui intrat în putrefacţie.

Totodată, poliţia poloneză a oferit sămbătă o recompensă de 210.000 de euro pentru a găsi autorul gravei poluări din râul Oder.

''Comandantul şef al poliţiei a fixat astăzi o recompensă de un milion de zloţi pentru a ajuta la descoperirea autorilor acestei catastrofe ecologice'', a declarat presei vice-ministrul pentru Interne, Maciej Wasik.

Guvernul naţionalist-populist polonez a fost vizat în ultimele zile de un val de critici, atât în Polonia, cât şi în Germania, pentru că nu a reacţionat mai rapid în faţa acestei catastrofe catalogată vineri drept ''dezastru ecologic'' de ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a recunoscut sâmbătă că i s-a adus la cunoştinţă situaţia abia pe ''9 sau 10 august'', deşi primele semne de poluare au fost înregistrate la sfârşitul lui iulie.

''Este evident că am aflat prea târziu. Serviciile de resort ar fi trebuit să mă informeze mai devreme'', a declarat el presei cu prilejul unei conferinţe de presă la Gorzow Wielkopolski (vest), centrul administrativ al regiunii pe unde curge Oder.

Sâmbătă, ministrul polonez al Climatului, Anna Moskwa, a precizat că analizele apei, atât poloneze, cât şi germane, au fost identice.

''Nu a fost identificat mercur. Analizele efectuate pe cele două părţi ale frontierei indică o saliniatate ridicată'', a precizat ea pentru presă, adăugând că alte analize sunt în curs de desfăşurare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te