Ministrul german al culturii denunţă vălul ca simbol al represiunii în Iran

DE Alexandru Pop, Alexandru Pop | 08.10.2022 - 18:07
Ministrul german al culturii, Claudia Roth - Foto: Profimedia Images

Claudia Roth a criticat obligativitatea purtării vălului pentru femeile din Iran ca fiind un semn de represiune, în timp ce demonstraţiile continuă să facă ravagii după moartea unei femei aflate în arest pentru că nu a respectat regulile vestimentare.

SHARE

''Vălul este un simbol al unui sistem degenerat, profund autoritarist, o încercare de asuprire din partea celor care spun că vălul este un semn de onoare şi demnitate şi care, la rândul lor, şi-au pierdut de mult timp onoarea şi demnitatea prin represiune, corupţie şi violenţă brutală'', a declarat Roth pentru publicaţia Der Spiegel, preluată sâmbătă de DPA și Agerpres.

Timp de câteva săptămâni, Iranul a fost zguduit de proteste după moartea tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care a fost arestată de poliţia moravurilor din Teheran pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict pentru femei.

Nu este clar ce a cauzat moartea acesteia. În timp ce criticii cred că brutalitatea poliţiei este de vină, autorităţile insistă că tânăra a murit din cauza unei insuficienţe cardiace.

Roth a apărat faptul că a purtat un văl pe cap în timpul unei vizite în Iran, spunând că activistele pentru drepturile femeilor i-au cerut să meargă în această ţară pentru a le aborda problemele şi a le asculta poveştile.

Citește și: Putin a împlinit 70 de ani în buncăr de teama succesorului și cu acces la butonul nuclear. Scenarii

''Ca feministă, ar fi trebuit să spun: Nu voi purta în nici un caz un văl, chiar dacă asta înseamnă că nu vă pot îndeplini dorinţa?'', a întrebat Roth.

Ea a spus că a ales o eşarfă care nu-i acoperea complet părul, gest pe care l-a descris ca fiind o formă discretă de disidenţă.

''A fost un protest tăcut. Purtam o eşarfă de mătase a mamei mele (...) care a alunecat şi mi-a lăsat părul la vedere".

Citește și: VIDEO Rușii cu ochii pe România: RAF a livrat zilnic arme din Pakistan pentru Kiev via Cluj

Comentariile lui Roth au fost făcute în contextul în care protestele continuă în Iran, în pofida unei represiuni violente din partea autorităţilor, care au acuzat Occidentul pentru tulburări.

Anterior, Parisul le-a cerut cetăţenilor francezi să părăsească ţara, în urma arestării unui cuplu care ar fi recunoscut, într-o înregistrare, fapte de spionaj. Joi, ministerul a acuzat Iranul că deţine cuplul francez ca "ostatici de stat" şi că îi prezintă la televiziune într-o mod inacceptabil.

Ministerul de Externe francez a atenţionat că cetăţenii francezi din Iran sunt expuşi unui risc ridicat de arest, detenţie arbitrară şi sentinţe nedrepte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te