VIDEO Rușii cu ochii pe România: RAF a livrat zilnic arme din Pakistan pentru Kiev via Cluj

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.10.2022 - 16:20
RAF a livrat zilnic arme din Pakistan pentru Kiev/foto: RAF
RAF a livrat zilnic arme din Pakistan pentru Kiev/foto: telegram

Canalul Telegram pro-Kremlin a raportat că Royal Air Force (RAF) a livrat muniție de artilerie din Pakistan pentru Kiev via Cluj Napoca și un aeroport din Cipru.

SHARE

Un C-17 ZZ173 al RAF din Marea Britanie a efectuat zboruri aproape zilnice către baza Nur Khan din Rawalpindi a Forțelor Aeriene din Pakistan cu plecare din România sau Cipru.

Într-o evoluție surprinzătoare, Pakistanul a apărut ca o sursă importantă de muniție de artilerie pentru Ucraina și a fost stabilit un pod aerian în acest scop. 

Într-un război de artileria, atât Rusia, cât și Ucraina au căutat orice mijloc de a-și reface rezervele de muniție.

Pierderile Rusiei din principalele zone de depozitare a armamentului, în special în urma loviturilor de precizie ale sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA Ucrainei, nu au făcut decât să accelereze nevoia sa de muniție nouă.

Și Ucraina își epuizase stocurile de artilerie din epoca sovietică la doar câteva luni de la începerea războiului și înghițea tot ce îi puteau oferi aliații săi. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au adresat unor parteneri neprevăzuți pentru aprovizionare.

Începând cu 6 august, informații din surse deschise au început să dezvăluie faptul că o aeronavă C-17 Globemaster III (seria ZZ143) a Forțelor Aeriene Regale britanice (RAF) efectua zboruri aproape zilnice de pe Aeroportul Internațional Cluj din România sau de la RAF Akrotiri din Cipru către baza aeriană Nur Khan din Pakistan.

Citește și

Rusia amenință: Asistența militară a UE în Ucraina face blocul „parte din conflict”

Polonia, în discuții pentru a găzdui pe teritoriul său și a avea acces la arsenalul nuclear al NATO

Această evoluție a avut loc la câteva zile după ce Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei peste 50.000 de proiectile de artilerie de tip sovietic.

Pe parcursul a 15 zile, aeronava cargo britanică a efectuat 12 curse Pakistan-România, ceea ce a determinat mulți analiști să presupună că Regatul Unit a transportat provizii militare pentru ucraineni. Din 22 august nu a mai fost urmărit niciun zbor între aceste destinații.

Deși nu se știe cu exactitate ce transport s-a aflat la bord, ulterior au apărut dovezi ale unor obuze de artilerie de 122 mm HOW HE-D30 de fabricație pakistaneze (POF) în ajunse în Ucraina.

Într-un videoclip devenit viral pe rețelele de socializare, se vede cum sunt despachetate obuzele de 122 mm de la POF, acestea putând fi identificate pe baza mai multor elemente, inclusiv ambalajul specific al cutiilor de oțel în stil britanic, folosit în mod obișnuit de companie, și siguranțele de tip LIU-4, care sunt, de asemenea, caracteristice artileriei de 122 mm de tip sovietic de la POF.

De la apariția acestor imagini pe câmpul de luptă, nicio confirmare oficială nu a fost dată de autoritățile pakistaneze sau britanice.

Când a fost contactat pentru comentarii, un angajat senior al POF a declarat pentru The War Zone că „i s-a spus să nu răspundă la nicio întrebare legată de acest subiect".

În mod similar, singura remarcă pe care Ministerul britanic al Apărării a făcut-o pe această temă este că țara „rămâne fermă în sprijinul său pentru Ucraina și că lucrează cu o serie de aliați și parteneri pentru a se asigura că aceasta are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei".

Mai recent, aeronava C-17 a RAF a fost activă, dar numai în Europa, făcând curse regulate de la și către baza aeriană Rzeszow din Polonia, care servește ca punct de intrare pentru a expedia ajutoare militare în Ucraina.

Pakistanul și Ucraina au legături militare importante, dar este pentru prima dată când furnizează Kievului acest tip de muniție.

Și o serie de arme de fabricație iraniană (inclusiv puști de asalt chinezești Type-56-I și mortiere HM-19 de 82 mm) au ajuns în zonele de conflict din Ucraina.

Primele dovezi privind muniția fabricată în Iran au apărut abia la începutul lunii septembrie 2022. După cum a documentat site-ul de analiză open-source Oryx, proiectilele de artilerie erau de tip OF-462 de 122 mm pentru obuzierul D-30, fiind produse în 2022.

Însă există posibilitatea ca această muniție și alte arme de producție iraniană văzute în Ucraina să fi ajuns acolo în urma capturării de pe navele iraniene ce transportau arme  spre rebelii Huthi din Yemen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te