Imperiul cripto a lui Bankman s-a destrămat. Miliardarul, declarat vinovat pentru o fraudă istorică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.11.2023 - 12:05
Imperiul cripto a lui Bankman s-a destrămat. Miliardarul, declarat vinovat pentru o fraudă istorică - Foto: Profimedia images

Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX, în prezent falimentară, a fost găsit vinovat de toate capetele de acuzare pentru fraudarea clienților săi, joi, la tribunalul federal din Manhattan.

SHARE

Miliardarul a fost găsit vinovat de șapte capete de acuzare pentru fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani.

El riscă acum 110 ani de închisoare, după comiterea uneia dintre cele mai mari fraude din istoria Statelor Unite.

Imperiul cripto a lui Bankman s-a destrămat. Miliardarul, declarat vinovat pentru o fraudă istorică

Sentința finală a fost stabilită pentru 28 martie 2024. Verdictul, la care s-a ajuns după doar patru ore de deliberare a juriului, a pus capăt la aproape o lună de proceduri judiciare care au prezentat mărturii uluitoare din partea celor mai apropiați aliați ai săi și a antreprenorului însuși, căzut în dizgrație. Acesta și-a susținut nevinovăția până la final.

"Respectăm decizia juriului. Dar suntem foarte dezamăgiți de rezultat. Domnul Bankman-Fried își susține nevinovăția și va continua să lupte viguros împotriva acuzațiilor care i se aduc", se arată într-o declarație a lui Mark Cohen, avocatul lui Bankman-Fried.

Citește și: Milionarul falit a folosit 100 de milioane $ din banii furați de la FTX pentru donații politice

În urma condamnării lui Bankman-Fried, procurorul american din Manhattan, Damian Williams, a avertizat că alți potențiali escroci ar trebui să ia aminte la soarta mogulului condamnat.

Una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria americană

"Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria americană - o schemă de miliarde de dolari menită să îl facă regele criptomonedelor - dar, deși industria criptomonedelor este una nouă, iar „jucătorii” precum Sam Bankman-Fried ar putea fi „noi”, acest tip de corupție este la fel de vechi precum este și timpul", a declarat procurorul american din Manhattan, Damian Williams. 

Citește și: Imperiul cripto a lui Bankman-Fried. Acționând în umbră era un monstru: „Am știut că a fost greșit”

"Acest caz a fost întotdeauna despre minciună, înșelăciune și furt, iar noi nu avem răbdare pentru asta. Când am devenit procuror al SUA, am promis că vom fi necruțători în eradicarea corupției de pe piețele noastre financiare. Acest caz s-a mișcat cu viteza fulgerului - nu a fost o coincidență, a fost o alegere", a spus el.

"Acest caz este, de asemenea, un avertisment pentru fiecare escroc din SUA care crede că este de neatins, că infracțiunile lor sunt prea complexe pentru a fi prinse de noi, că sunt prea puternici pentru a fi urmăriți penal sau că sunt suficient de inteligenți pentru a se descurca prin vorbe dacă sunt prinși. Acei oameni ar trebui să se mai gândească o dată la consecințe și să înceteze cu astfel de practici. Iar dacă nu o fac, le promit că vom avea suficiente cătușe pentru toți."

De asemenea, Bankman-Fried urmează să fie judecat pentru un al doilea set de acuzații aduse de procurori la începutul acestui an, inclusiv pentru presupuse conspirații de mită străină și fraudă bancară.

Bankman-Fried a fost acuzat că a înșelat clienții FTX cu aproximativ 10 miliarde de dolari. Procurorii au declarat că frauda sa s-a extins din 2019 până în noiembrie 2022, când FTX s-a prăbușit sub povara unei crize de lichidități, cauzată de împrumutul fondurilor clienților către Alameda Research, fondul de hedging soră a FTX, fără a le spune acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te