Imperiul cripto a lui Bankman-Fried. Acționând în umbră era un monstru: „Am știut că a fost greșit”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.12.2022 - 13:57
Imperiul cripto a lui Bankman-Fried. Acționând în umbră era un monstru: „Am știut că a fost greșit” - FOTO: Profimedia

Prăbușirea uluitoare a uneia dintre cele mai importante firme de criptomonede s-a transformat rapid într-o bătălie juridică care i-a pus față în față pe foștii directori și pe foștii parteneri de viață.

SHARE

Săptămâna trecută, în timp ce fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, era extrădat în Statele Unite din Bahamas, doi dintre foștii săi parteneri de afaceri au pledat vinovați la mai multe acuzații de fraudă și conspirație.

Caroline Ellison, fostul director executiv al fondului de acoperire criptografic Alameda, în vârstă de 28 de ani, și-a cerut scuze în fața unui judecător federal din New York, afirmând că ea și foștii săi asociați au furat cu bună știință miliarde de dolari de la clienții bursei FTX a lui Bankman-Fried și au încercat să mușamalizeze acest lucru, potrivit transcrierilor din instanță.

„Am știut că a fost greșit”

"Îmi pare sincer rău pentru ceea ce am făcut", a declarat Ellison în fața instanței. "Am știut că a fost greșit".

Citește și: Războiul secret al Israelului. Armata așteaptă ordin să atace unitățile nucleare ale Iranului

Ellison a declarat instanței că Alameda avea o facilitate de împrumut practic nelimitată în FTX și că știa că bursa va trebui să folosească fondurile clienților pentru a finanța împrumuturile către fondul de acoperire. De asemenea, ea a fost de acord să țină ascunsă investitorilor și clienților relația neobișnuit de apropiată a celor două firme.

Din iulie până în octombrie, a declarat ea în fața instanței, Ellison a fost de acord cu Bankman-Fried și cu alte persoane să furnizeze "declarații financiare înșelătoare din punct de vedere material creditorilor Alameda" și a pregătit bilanțuri care au ascuns amploarea împrumuturilor Alameda, potrivit transcrierilor audierilor din cadrul pledoariilor care au avut loc la 19 decembrie și care au fost recent desecretizate.

Citește și: Adio ajutor pentru români: Guvernul renunță la compensarea cu 50 de bani a combustibilului

Ellison a fost acuzat de șapte capete de acuzare, inclusiv de conspirație pentru fraudă electronică și spălare de bani. Ea și Bankman-Fried au fost asociați apropiați de afaceri care s-au întâlnit pentru scurt timp.

Ellison a declarat că știa că directorii FTX au creat un aranjament care permitea accesul Alameda la o linie de credit nelimitată fără a fi obligată să depună garanții sau să plătească dobânzi pentru soldurile negative, potrivit transcrierii.

"Am înțeles că, dacă conturile FTX ale lui Alameda aveau solduri negative semnificative într-o anumită monedă, însemna că Alameda împrumuta fonduri pe care clienții FTX le depuseseră la bursă", a declarat Ellison în instanță.

„Cavalerul alb al criptomonedelor”

Sam Bankman-Fried un fost multimiliardar la 30 de ani care conduce o Toyota Corolla, locuiește în Bahamas cu nouă colegi de cameră și un Goldendoodle. 

S-a îmbogățit mai mult, mai repede, decât aproape oricine în istorie, după ce și-a înființat cea mai cunoscută companie în 2019.

Într-un interviu, el s-a cocoțat pe un scaun și a vorbit despre mișcările care au atras comparația cu Morgan: investițiile pe care firma sa le-a făcut în interesul salvării "ecosistemului" cripto s-au prăbușit aruncându-l pe cel supranumit „cavalerul alb al criptomonedelor” în spatele gratiilor.

Forbes l-a prezentat pe Bankman-Fried pe coperta listei celor mai bogați 400 de americani, cu un profil optimist în interior, axat pe promisiunile tânărului miliardar de a-și dona averea în expansiune.

Revista a postat un videoclip intitulat "'Devil in Nerd's Clothes': Cum i-a păcălit Sam Bankman-Fried pe toți".

Bankman-Fried a insistat să rămână personajul principal al acestei povești mult timp după ce avocații l-au sfătuit să nu o facă.

Pe drumul spre ascensiune, era un filantrop în devenire. Pe drumul spre coborâre, el a fost dovada, pentru cei care doreau acest lucru, că afacerile criptografice nu erau mult mai mult decât un joc de tip fantomă. La jumătatea lunii decembrie, a fost arestat în Bahamas și acuzat de o mare varietate de fraude în Statele Unite, iar thrillerul financiar de succes avea să devină unul juridic, potrivit nytimes

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te