Milionarul falit a folosit 100 de milioane $ din banii furați de la FTX pentru donații politice

DE Daniel Toșa | 15.08.2023 - 11:45
Sam Bankman-Fried - foto: Profimedia Images

Sam Bankman-Fried a folosit banii pe care i-a furat de la clienții casei sale de schimb de criptomonede FTX pentru a face contribuții de peste 100 de milioane de dolari în campanii politice înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 din SUA.

SHARE

Un rechizitoriu modificat l-a acuzat pe fostul miliardar în vârstă de 31 de ani că a îndrumat doi directori ai FTX să se sustragă limitelor de contribuții prin donații către democrați și republicani și să ascundă de unde proveneau banii.

Milionarul falit a folosit 100 de milioane $ din banii furați de la FTX pentru donații politice

"El a folosit această influență, la rândul său, pentru a face lobby în Congres și în agențiile de reglementare pentru a sprijini legislația și reglementările care, în opinia sa, ar facilita FTX să continue să accepte depozitele clienților și să se dezvolte", se arată în rechizitoriu.

Bankman-Fried se confruntă cu șapte capete de acuzare pentru conspirație și fraudă în legătură cu prăbușirea bursei cripto FTX, deși actul de acuzare nu mai include conspirația de a încălca legile privind finanțarea campaniilor electorale ca un capăt de acuzare separat.

Procurorii federali din Manhattan au declarat luna trecută că vor renunța la această acuzație după ce Bahamas, unde FTX avea sediul și unde Bankman-Fried a fost arestat în decembrie 2022, a transmis că nu a intenționat niciodată să îl extrădeze pentru această acuzare.

Citește și: Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, este acuzat că a dat mită 40 de milioane de dolari

În schimb, procurorii i-au spus judecătorului districtual Lewis Kaplan săptămâna trecută că o nouă acuzație ar "clarifica faptul că Bankman-Fried rămâne acuzat de conducerea unei scheme ilegale de finanțare a campaniei electorale ca parte a schemelor de fraudă și spălare de bani acuzate inițial".

Bankman-Fried a pledat anterior nevinovat pentru furtul a miliarde de dolari din fondurile clienților FTX pentru a acoperi pierderile de la Alameda Research, fondul său de acoperire axat pe cripto-monede.

Kaplan l-a încarcerat vinerea trecută, înaintea procesului său din 2 octombrie, după ce a constatat că există o cauză probabilă că Bankman-Fried a manipulat martori.

Citește și: FTX a recuperat active de 5 miliarde $. Bankman-Fried, eliberat pe cauțiune de 250 milioane $

Anterior, Bankmman-Fried fusese în mare parte închis în casa părinților săi din Palo Alto, California, în baza unei cauțiuni de 250 de milioane de dolari.

Bankman-Fried a profitat de o explozie a valorii criptomonedelor pentru a acumula o avere care a fost estimată la 26 de miliarde de dolari și a devenit un donator influent pentru candidați și cauze, în special democrate.

Prăbușirea FTX din noiembrie 2022, după o avalanșă de retrageri ale clienților, i-a distrus averea și i-a pătat reputația.

Actul de acuzare al lui Bankman-Fried nu îi numește pe cei doi oameni despre care procurorii spun că i-a folosit ca "donatori de paie" pentru a dona bani la indicațiile sale. Dar alte documente judiciare și date ale Comisiei Electorale Federale arată că aceștia sunt Nishad Singh și Ryan Salame.

Singh, fostul șef al departamentului de inginerie al FTX, a pledat vinovat de fraudă și încălcări ale finanțării campaniei electorale în februarie. El a donat 9,7 milioane de dolari candidaților și cauzelor democrate și a declarat în instanță că știa că banii proveneau de la clienții FTX.

Salame, fostul co-director executiv al unității FTX din Bahamas, a donat peste 24 de milioane de dolari candidaților și cauzelor republicane în ciclul electoral din 2022, potrivit datelor Federal Election Commision.

El nu a fost acuzat de nicio infracțiune. Într-un dosar judiciar separat depus luni, procurorii au declarat că avocatul lui Salame le-a spus că acesta va invoca dreptul său la al cincilea amendament împotriva autoincriminării dacă va fi chemat să depună mărturie.

Procurorii au declarat că Salame i-a spus unui membru al familiei, într-un mesaj din noiembrie 2021, că Bankman-Fried a vrut să folosească donațiile politice pentru a "elimina" parlamentarii democrați și republicani anti-cripto, și probabil că ar fi "direcționat banii prin mine pentru a elimina partea republicană", scrie Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te