Serviciile de spionaj din Marea Britanie au spus că grupul de mercenari recrutează din închisori, considerând că trupele respective sunt „indispensabile”.
Un raport al serviciilor secrete militare ucrainene, obținut de CNN, susține că luptătorii răniți din grupul de mercenari Wagner din Rusia sunt lăsați ore întregi pe câmpul de luptă fără tratament, colegilor fiind interzis să-i ajute.
Raportul, datat din decembrie, sugerează că cei care iau decizii militare consideră trupele de mercenari, care include recruți din închisorile rusești, ca fiind de unică folosință.
„Moartea a mii de soldați Wagner nu contează pentru societatea rusă”, se spune în raport, potrivit CNN.
Soldații Wagner sunt, de asemenea, uciși dacă se retrag dintr-o zonă fără permisiune, se arată în document.
„Grupurile de asalt nu se retrag fără comandă. Retragerea neautorizată a unei echipe sau fără a fi rănită se pedepsește cu executarea la fața locului”.
„Infanteria de asalt nu are voie să transporte răniții de pe câmpul de luptă singură, deoarece sarcina lor principală este să continue asaltul până când obiectivul este atins”, a adăugat acesta. „Dacă atacul eșuează, retragerea este permisă și numai noaptea”.
În același timp, prizonierii ruși care au fost trimiși să lupte pentru grupul în Ucraina spun că au văzut colegi executați public dacă au dezertat sau nu au urmat ordinele.
Tensiuni la vârf
Grupul Wagner, despre care SUA spune că este responsabil pentru „atrocitățile și încălcările drepturilor omului” din Ucraina, are legături strânse cu Kremlinul.
Grupul a devenit mai puternic pe măsură ce forțele armate ale Rusiei s-au luptat să facă progrese în războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, acest lucru a dus la creșterea tensiunii între comandanții săi și comanda militară tradițională a Rusiei.
Grupul are aproximativ 10.000 de mercenari și 40.000 de foști prizonieri dislocați în Ucraina, a raportat Stephanie Stacey de la „Insider”.
Oleksandr Daniliuk, fostul consilier pentru securitate națională al Ucrainei, care acum ajută la planificarea militară a țării, a declarat pentru „Politico” în decembrie că Grupul Wagner recruta prizonieri și îi trimitea în linia frontului, unde nu aveau „nimic de pierdut” și că un număr mare dintre ei erau uciși.
Citește și: Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”
Raportul de informații ucrainean, consultat de CNN, a avertizat că Grupul Wagner era încă eficient și reprezenta o amenințare mai mare pentru Ucraina decât Armata Rusiei, în ciuda pierderilor tot mai mari.
Experții au spus anterior că și soldații Armatei ruse au fost, de asemenea, tratați precum carnea de tun.
Citește și: Cele mai bune și mai rele date în 2023 pentru acțiune. Adaptați-vă calendarul pentru câștig
Putin a chemat 300.000 de recruți să lupte în Ucraina în septembrie 2022. O lună mai târziu, unii fuseseră deja trimiși în Ucraina, uciși și returnați în saci de cadavre.
William Alberque, care conduce programul de control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat pentru Insider că Putin pare să folosească soldații ca entități de unică folosință în efortul de a încetini avansul militar al Ucrainei.