Medvedev a avertizat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar duce la un război nuclear

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.01.2023 - 11:55
Medvedev a avertizat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar duce la un război nuclear - FOTO: Profimedia

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat cheie al președintelui Vladimir Putin, a avertizat joi că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.

SHARE

Fostul președinte rus a făcut această amenințare într-o postare pe Telegram înainte de o reuniune cheie a aliaților NATO și a altor națiuni, la care se așteaptă ca acestea să facă promisiuni suplimentare de sprijin militar pentru Kiev.

"Pierderea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear", a scris Medvedev. Puterile nucleare nu pierd conflicte majore de care depinde soarta lor. Acest lucru ar trebui să fie evident pentru oricine. Chiar și pentru un politician occidental care a păstrat măcar o urmă de inteligență."

Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, a avut un ton belicos în timpul invaziei Moscovei în Ucraina, evocând în mod repetat spectrul unui conflict nuclear.

Citește și: Europa decide un tribunal special pentru Putin și Lukașenko și confiscarea activelor ruse

În aprilie anul trecut, el a avertizat asupra expansiunii nucleare rusești în cazul în care Suedia și Finlanda ar adera la NATO, iar în septembrie a declarat că armele nucleare strategice ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia din Ucraina.

Comentariile sale de joi, deși fără îndoială destinate să intimideze partenerii NATO, par a fi, de asemenea, o recunoaștere rară din partea unui oficial rus de rang înalt că Kremlinul ar putea pierde în Ucraina pe măsură ce invazia șovăielnică a Moscovei se apropie de împlinirea a 11 luni.

Citește și: Contract „mamut” pentru achiziționarea a sute de mașini pentru MAI. Valoarea, peste 500 milioane lei

Retorica nucleară vine, de asemenea, la doar câteva zile după ce Moscova a declarat că plănuiește să își mărească forțele armate din cauza "războiului prin procură" pe care spune că Occidentul îl duce în Ucraina.

Grupul de contact NATO pentru apărarea Ucrainei se reunește în Germania

Vineri, Grupul de contact NATO pentru apărarea Ucrainei se va reuni în Germania pentru o reuniune la baza aeriană americană Ramstein, găzduită de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care se va concentra asupra unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina. 

Pentagonul a anunțat joi un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce SUA și aliații săi europeni dezbat dacă să trimită la Kiev armament din ce în ce mai sofisticat, inclusiv rachete cu rază de acțiune mai lungă, care ar permite Ucrainei să lovească ținte aflate la o distanță de până la 320 de kilometri, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te