Fostul președinte rus a făcut această amenințare într-o postare pe Telegram înainte de o reuniune cheie a aliaților NATO și a altor națiuni, la care se așteaptă ca acestea să facă promisiuni suplimentare de sprijin militar pentru Kiev.
"Pierderea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear", a scris Medvedev. Puterile nucleare nu pierd conflicte majore de care depinde soarta lor. Acest lucru ar trebui să fie evident pentru oricine. Chiar și pentru un politician occidental care a păstrat măcar o urmă de inteligență."
Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, a avut un ton belicos în timpul invaziei Moscovei în Ucraina, evocând în mod repetat spectrul unui conflict nuclear.
Citește și: Europa decide un tribunal special pentru Putin și Lukașenko și confiscarea activelor ruse
În aprilie anul trecut, el a avertizat asupra expansiunii nucleare rusești în cazul în care Suedia și Finlanda ar adera la NATO, iar în septembrie a declarat că armele nucleare strategice ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia din Ucraina.
Comentariile sale de joi, deși fără îndoială destinate să intimideze partenerii NATO, par a fi, de asemenea, o recunoaștere rară din partea unui oficial rus de rang înalt că Kremlinul ar putea pierde în Ucraina pe măsură ce invazia șovăielnică a Moscovei se apropie de împlinirea a 11 luni.
Citește și: Contract „mamut” pentru achiziționarea a sute de mașini pentru MAI. Valoarea, peste 500 milioane lei
Retorica nucleară vine, de asemenea, la doar câteva zile după ce Moscova a declarat că plănuiește să își mărească forțele armate din cauza "războiului prin procură" pe care spune că Occidentul îl duce în Ucraina.
Grupul de contact NATO pentru apărarea Ucrainei se reunește în Germania
Vineri, Grupul de contact NATO pentru apărarea Ucrainei se va reuni în Germania pentru o reuniune la baza aeriană americană Ramstein, găzduită de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care se va concentra asupra unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.
Pentagonul a anunțat joi un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în timp ce SUA și aliații săi europeni dezbat dacă să trimită la Kiev armament din ce în ce mai sofisticat, inclusiv rachete cu rază de acțiune mai lungă, care ar permite Ucrainei să lovească ținte aflate la o distanță de până la 320 de kilometri, potrivit CNN.