Medic în Suedia: „Dintre oamenii pe care îi îngrijim, jumătate sunt mai tineri de 50 ani”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.03.2020 - 16:24
Anne Rosendahl, cadru medical în Suedia. FOTO: Facebook

Anne Rosendahl, cadru medical în Suedia, a relatat, pe pagina sa de Facebook, cum se desfășoară activitatea în spitalul unde lucrează, odată cu înmulțirea numărului de cazuri de pacienți depistați cu noul coronavirus.

SHARE

Până duminică, la prânz, Suedia declarase 3.700 de cazuri de pacienți confirmați cu COVID-19, 110 decese și 16 pacienți vindecați. 

"Noapte la Terapie Intensivă. Este ora 21 și ne adunăm pentru raport. Suntem într-o situație fără precedent. Ultimele zile s-au transformat. Acum, pacienții cu Covid-19 chiar au început să vină în număr mare la noi și sunt foarte grav bolnavi. De fiecare dată când venim la muncă, primim noi proceduri, se iau decizii noi. Este uimitor să vezi mobilizarea, prioritizarea și cum se crează noi locuri de îngrijire. Noi sectii sunt golite, aparatele de ventilație sunt mutate, iar personalul este mobilizat peste tot. Colegii noștri care s-au pensionat sau cei care si-au schimbat locul de muncă în ultimii ani au venit inapoi. Personalul de la alte clinici vine la noi.

In aceasta noapte am cu mine o colega de la Anestezie, este asistenta si acum va ajuta la ingrijirea pacientilor care ajung la Terapie Intensiva. Trecem impreuna prin procedurile noastre, prin camera cu medicamente și, ceea ce pare important, ea este conștientă că în curând poate fi cea responsabilă pentru un pacient Covid-19.

Când îngrijim acești pacienți cu noul coronavirus, avem o protecție specială a gurii și ochelari care să ne protejeze de a fi infectați noi înșine. După 10 ore, te dor nasul și obrajii, unii dintre colegii mei au răni din cauza presiunii pe urechi și nas. Procedurile spun că putem sta neprotejați la doi metri distanță de un pacient, dar dacă pacientul tușește sau stranuta, atunci ne intrebam până unde ajung aceste mici particule de virus, atunci?

Discutăm între noi. Unii se tem să nu se infecteze, alții nu. Cu toate acestea, a devenit evident faptul că nu doar vârstnicii sau cei cu diagnostice multiple se îmbolnăvesc grav. Dintre oamenii pe care îi îngrijim acum, jumătate sunt mai tineri de 50 ani. Și nu toată lumea are boli subiacente.

Noaptea trece, starea de spirit bună. Din păcate, înainte să iesim din tura, au murit câțiva pacienți, iar asta inseamna ca o sa avem locuri libere. În timpul nopții a venit un pacient nou care a putut primi îngrijirea de care avea nevoie. Dar suntem îngrijorați, știm că în orice moment pot veni mai mulți, pentru ca vedem cum evolueaza situatia in Stockholm sau Italia.

Dintr-o dată, suedezii au devenit conștienți de Terapia Intensivă și de importanța ei (de câte ori a trebuit să explic cu ce mă ocup, că "nu lucrez la Urgențe, ci la Terapie Intensivă, acolo unde pacientii au nevoie de îngrijire pentru a supraviețui"). Acum, noi, cei de la Terapie Intensiva, suntem lăudați și numiți eroi. Restaurantele ne aduc mâncare, ieri colegii mei au fost invitați azi la pizza.

Și mulți întreabă - ce putem face ca să te ajutăm?? De ce ai nevoie?? Răspunsul meu este: cel mai bun lucru pe care îl poți face este să respecți cu adevărat și să respecți regulile care există pentru prevenirea infecției. Decizia pe care o iei astăzi (mergi la sală, la cumpărături, o lasi pe bunica să aibă grijă de copilul tău, mergi în călătoria pe care ai dorit-o, etc) - va afecta cum arată locul meu de muncă în două săptămâni. Va afecta Sectia de Terapie Intensivă, daca va fi supraaglomerata sau daca dacă putem avea grijă de bolnavii in stare grava care vin. Ar putea fi copilul tău, partenerul tău, bunica ta, tatăl tău, vecinul sau cel mai bun prieten care are atunci nevoie de Terapie Intensivă.

Este vorba și despre noi, profesioniștii din domeniul sănătății, noi cei care lucrăm deja suplimentar. Ne anulăm vacanțele și concediul parental, pentru că acum este nevoie disperată de noi. Trebuie să facem față, trebuie să rămânem sănătoși pentru mult timp - înțelegem că mai sunt cateva luni până când furtuna se termină.

Acum, stau acasă, obosită după munca de noapte și încă mă doare fața. Mâine mă întorc la muncă.
Termin postarea asta așa cum au făcut-o mulți alții: merg la muncă pentru voi, stați acasă pentru mine", a scris, pe Facebook, Anne Rosendahl, cadru medical în orașul Uppsala, din Suedia. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te