Maui, Hawaii, bilanţ îngrozitor al incendiilor. Sunt peste 1.000 de dispăruţi

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.08.2023 - 12:38
Maui, Hawaii, bilanţ îngrozitor al incendiilor - Foto: Profimedia Images

Dezastru imens în insula Maui, din Hawaii, din cauza incediilor. Raiul s-a transformat în iad. Medicii, dentiştii şi antropologii se străduiesc să identifice victimele incendiilor imense din Hawaii. Ce fac echipele DMORT şi cum funcţionează o morgă mobilă.

SHARE

Peste 1.000 de localnici din Maui sunt daţi dispăruţi. Preşedintele Joe Biden este aşteptat astăzi, în zonă.

În interiorul unei morgi improvizate lângă biroul medicului legist din comitatul Maui, o echipă de specialişti - inclusiv patologi criminalişti, tehnicieni de radiologie, experţi în amprente digitale şi dentişti criminalişti - lucrează 12 ore pe zi pentru a identifica rămăşiţele carbonizate ale victimelor incendiului cu proporţii de cataclism, care a devastat regiunea din Hawaii, în această lună.

Maui, Hawaii, bilanţ îngrozitor al incendiilor

Aceştia sunt membri ai programului federal intitulat Echipa de răspuns operaţional legist în caz de dezastru (Disaster Mortuary Operational Response Team) sau DMORT, care este desfăşurată atunci când un incident cu victime în masă copleşeşte autorităţile locale.

Experienţa vastă a echipei subliniază dificultatea sarcinii cu care se confruntă. Numărul victimelor este necunoscut, sute de persoane - peste 1.000, potrivit CNN - rămân pe listele celor dispăruţi, iar în unele cazuri, infernul a mistuit totul, iar cadavrele înseamnă doar câteva rămăşiţe.

Citeşte şi: VIDEO Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice. Oamenii se aruncă disperați în mare

Munca acestei echipe este însă de o importanţă vitală, familiile fiind disperate să afle soarta rudelor lor - şi să aibă şansa de a-şi lua rămas bun. Bilanţul victimelor din oraşul devastat Lahaina a depăşit 100 de morţi, dar doar câţiva au fost identificaţi oficial, ceea ce subliniază drumul lung care este de parcurs.

"Este atât de important pentru familii să îi recupereze pe cei dragi - aceasta este misiunea noastră, iar atunci când reuşim acest lucru, este o zi minunată", spune Frank Sebastian, în vârstă de 68 de ani, comandantul DMORT Maui şi medic legist pensionar din zona Seattle.

Există 10 echipe regionale DMORT în Statele Unite, formate din peste 600 de membri civili, care intră în acţiune în cazul unor dezastre variate precum accidente aviatice, uragane şi atacuri în masă sau evenimente de proporţii precum momentul 11 septembrie 2001, conform News.ro.

Citeşte şi: Două elicoptere de stingere a incendiilor s-au ciocnit în aer. Trei persoane au murit

Munca poate fi solicitantă din punct de vedere emoţional, dar membrii DMORT se confruntă deja cu moartea în munca lor de zi cu zi ca directori de pompe funebre, patologi şi medici legişti.

Aceştia sunt mai bine pregătiţi decât majoritatea să îşi pună deoparte sentimentele şi să se concentreze asupra misiunii pe care o au. "Mă confrunt cu lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le înţeleg sau nu le-ar putea procesa zilnic", recunoaşte Kathryn Pinneri, membră DMORT de mult timp şi patolog care conduce departamentul de servicii medico-legale din Montgomery County, Texas.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te