VIDEO Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice. Oamenii se aruncă disperați în mare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.08.2023 - 21:10
Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice-Foto: MauiNow

Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice. Oamenii se aruncă disperați în mare. Incendiile au distrus sute de case și au forțat evacuări pe două dintre insulele Hawaii

SHARE

Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice. Oamenii se aruncă disperați în mare, fiind salvați de Garda de Coastă.

Incendiile, aprinse de vânturile puternice din cauza uraganului Dora, au ars structuri, au forțat evacuări și au cauzat întreruperi de curent în mai multe comunități.

Paradisul turistic Maui cuprins de incendii apocaliptice. Oamenii se aruncă disperați în mare

Serviciile 911 din cea mai mare parte din Maui sunt deconectate din cauza turnurilor doborâte, împiedicând eforturile de evacuare, în timp ce medicii și asistentele se luptă să facă față numărului de victime cu arsuri.

Martorii oculari au descris o scenă apocaliptică în orașul Lahaina, unde locuitorii au fost forțați să sară în apele portului pentru a evita flăcările ce se mișcă rapid de la un incendiu masiv de tufiș ce a distrus o mare parte din zona istorică - și continuă să ardă.

Numărul copleșitor de pompieri care a luptat împotriva flăcărilor toată ziua în mijlocul vântului puternic nu a putut face nimic.

Flăcările au străbătut comunitatea istorică, distrugând zeci de case și afaceri în ceea ce locuitorii cred că este cel mai mare dezastru natural din istoria Hawaii de la uraganul Iniki.

Guvernatorul interimar Sylvia Luke a confirmat că Garda Națională din Hawaii a fost activată pentru a ajuta la răspunsul la criza extinsă a incendiilor.

Flăcările au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele și mulți nu sunt siguri ce vor găsi când se vor întoarce.

Oficialii au confirmat pentru Hawaii News Now că Garda de Coastă a desfășurat un elicopter și o barcă pe Front Street Beach și Lahaina Small Boat Harbour pentru a salva un număr de oameni din apă.

În timp ce flăcările străbat cartierul istoric de afaceri din Maui, locuitorii descriu o criză dezastruoasă.

Nu se cunoaște întreaga amploare a devastării din Lahaina, dar videoclipurile de pe rețelele de socializare arată un zid terifiant de flăcări coborând pe Front Street din Lahaina și distrugând totul în cale.

Citește și: VIDEO Nou incendiu, în Rodos. Pompierii români se luptă să salveze un parc natural

Un purtător de cuvânt al districtului Maui a confirmat că au existat „mai multe” incendii în structuri pe lângă „evacuări extinse” în zona Lahaina, dar autoritățile au spus că este puțin probabil să stabilească amploarea completă până când vântul se va potoli.

De asemenea, șeriful a mai spus că nu a fost imediat clar câți oameni au sărit în apă de lângă Lahaina pentru a evita fumul și flăcările, deși au indicat că operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

„Garda de Coastă a răspuns zonelor afectate în care rezidenții intră în ocean din cauza condițiilor de fum și incendiu”, se arată în comunicat. 

Citește și: Planeta arde la propriu! În Italia, căldura a topit cablurile subterane de electricitate

„Persoanele au fost transportate de Garda de Coastă în zone sigure.”

Hawaii este cuprins între presiunea înaltă la nord și un sistem de joasă presiune asociat cu Dora, a spus Jeff Powell, un meteorolog din Honolulu, potrivit Daily Mail.

Uscăciunea și rafale „creează o situație de incendiu periculoasă, astfel încât incendiile care există se pot răspândi scăpate de sub control foarte rapid”, a spus el.

„Este oarecum din cauza uraganului Dora, dar nu este un rezultat direct”, a spus el, numind incendiile un „efect periferic” al vântului uraganului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te