Maskirovka lui Putin. Rușii „invadează” Moldova cu cereri de cetățenie. Apoi acuză că sunt „victime”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.01.2024 - 13:11
Maskirovka lui Putin. Rușii „invadează” Moldova cu cereri de cetățenie. Apoi acuză că sunt „victime” - Foto: Profimedia images

Maskirovka lui Putin. Rușii „invadează” Moldova cu cereri de cetățenie. Autoritățile din Republica Moldova se confruntă cu o mare presiune uriașă generată de cererile de cetățenie depuse de rușii din Federația Rusă.

SHARE

Situația geopolitică din regiune, amplificată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, a condus la o explozie a interesului pentru obținerea cetățeniei moldovenești, potrivit declarațiilor făcute de Agenția guvernamentală responsabilă cu cetățenia și pașapoartele.

Maskirovka lui Putin. Rușii „invadează” Moldova cu cereri de cetățenie. Apoi acuză că sunt „victime”

Agenția de Servicii Publice a anunțat că, din cauza creșterii semnificative a cererilor, se impune prelungirea termenului de examinare a acestora la șase luni, față de termenul curent de 20 de zile.

Conform informațiilor furnizate de instituție, 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ruși, în timp ce 20% sunt ucraineni, fără a oferi detalii exacte cu privire la numărul total al doritorilor de cetățenie moldovenească.

Este binecunoscut faptul că Vladimir Putin a invocat „protecția rușilor” din afara granițelor înainte de a ataca Georgia sau Ucraina.

Citește și: Rusificare în Moldova. 19% din elevii de școală primară învață rusa la școală. Doar 0,1%, engleza

Putin și-a înăsprit retorica asupra situației din Ucraina înainte de a declanșa războiul la 24 februarie, spunând că „estul țării” arată ca un genocid.

Dictatorul de la Kremlin a acuzat Ucraina de „discriminare” față de vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele Rusiei, dintre care mulți locuiesc în regiunea Donbas din estul Ucrainei. El a spus că rusofobia a fost primul pas către genocid. „Vedem și știm ce se întâmplă în Donbas”, a spus el.

Citește și: Republica Moldova, amenințată direct de Rusia: „Chișinăul depășește toate limitele”

După declanșarea războiului, Putin a mers mai departe cu aceeași retorică acuzând țările occidentale, inclusiv România că promovează „rusofobia”.

Pericolul „cetățeniei” pentru România

Republica Moldova, recent autorizată să deschidă negocieri de aderare la Uniunea Europeană, se confruntă cu o situație delicată, dată fiind și poziția sa ca una dintre cele mai sărace țări din Europa.

În plus, cetățenii moldoveni care pot demonstra că strămoșii lor au trăit în teritoriile României Mari înainte de 1940 pot solicita rapid cetățenia română, având astfel posibilitatea de a deveni cetățeni ai Uniunii Europene, având apoi „șansa” de a rostogoli același argument împotrivă țării noastre.

Citește și: Planul lui Putin de a transforma cetățenii Moldovei în „carne de tun” pentru războiul Rusiei

De asemenea, printre aceștia pot exista și excepții, oameni care încearcă prin orice mijloace să scape de sub tirania lui Vladimir Putin, așa cum s-a întâmplat cu cei peste 1,2 milioane de ruși care au fugit din țara lor după ce Putin a decretat mobilizare „parțială” la război.

Cu o populație redusă la aproximativ 2,5 milioane de locuitori, Republica Moldova a pierdut aproape un milion de cetățeni în perioada post-sovietică, mulți dintre aceștia căutând o viață mai bună în alte țări.

Citește și: Maia Sandu trage un semnal de alarmă de față cu Zelenski: „Putin ar avea drept de veto în Moldova”

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a denunțat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 și a condamnat tentativele Moscovei de a crea instabilitate, inclusiv acuzații de implicare în încercări de lovitură de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te