Marile amenințări pentru Uniunea Europeană în următorii cinci ani (Europolitics)

DE Newsweek România | 22.09.2019 - 11:15

Următorii 5 ani vor fi un test de rezistență pentru UE. Posibilitatea unui al doilea mandat pentru Trump în fruntea SUA și poziționarea franco – germană cu privire la gestionarea relațiilor cu Rusia sunt doar câteva dintre provocările cu care se va confrunta Comisia Europeană.

SHARE

Pe măsură ce ne apropiem de termenul limită al preluării mandatului de către noua Comisie Europeană se pot vedea, de fapt, că o multitudine de crize capătă contur. Europa va trebui să își demonstreze rezistența în următorii cinci ani în care aproape toate aspectele constituirii sale vor fi testate într-un mod extrem, relatează euobserver

Și acest lucru nu se datorează doar unui posibil al doilea mandat al lui Trump, care s-ar încadra perfect în acest interval de timp. Majoritatea acestor evoluții ar avea loc oricum, indiferent dacă Trump rămâne sau nu la Casa Albă. Să aruncăm o privire la ce este în joc.

În primul rând, echilibrul nuclear al continentului este zdruncinat.

După dispariția tratatului Forțelor Nucleare cu rază intermediară (INF), rachetele cu rază intermediară terestră pot fi deținute din nou în mod legal în Europa.

Rusia le-a instalat deja în Europa și este probabil să își dezvolte stocul, în timp ce SUA, care odinioară contracara amenințările rachetelor rusești, a anunțat deja că nu va instala acest tip de sistem în Europa pentru a restabili paritatea.

Răspunsul NATO a fost foarte precaut și astfel a apărut o problemă a credibilității și descurajării pentru Vest, pe care nimeni nu pare dispus să o abordeze.

Ideea de bază a  NATO, potrivit căreia securitatea europeană și americană sunt un lucru indivizibil, pare să nu mai existe. Ruperea strategică a legăturilor de-a lungul Atlanticului s-a întâmplat deja și nimănui, cu excepția lui Putin, nu pare să-i pese prea mult.

Va urma o dezbatere nucleară europeană și, odată cu aceasta, o dezbatere fundamentală asupra întregii arhitecturi de securitate a Europei.

Citește articolul integral pe Europolitics.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -