În cadrul atribuțiilor care îi sunt conferite prin articolul 3 din Decretul nr. 2021-922 din 13 iulie 2021, serviciul VIGINUM (Vigilanță și protecție împotriva interferențelor digitale străine) are sarcina de a detecta și de a defini operațiunile de interferență digitală din străinătate (OINE) prin analizarea conținutului accesibil publicului pe platformele și mass-media online.
Manipularea digitală a alegerilor din România îngrijorează Parisul: va fi Franța următoarea țintă?
Pentru a preveni amenințarea și a proteja dezbaterea publică franceză împotriva manipulării externe a informațiilor de pe platformele digitale, VIGINUM documentează, de asemenea, modurile de operare observate în alte contexte, care ar putea fi preluate în cadrul unor operațiuni care vizează Franța.
Citește și: MAI: Campania „Echilibru și Verticalitate” a lui Georgescu, înrudită cu „Frate lângă Frate” a Rusiei
În acest fel, VIGINUM își îndeplinește rolul de sensibilizare a societății cu privire la operațiunile străine de ingerință digitală și la alte campanii digitale de manipulare a informațiilor a căror țintă ar putea fi Franța.
Prezentul raport oferă informații cu privire la manipularea informațiilor care au vizat alegerile prezidențiale din România din 2024, ale căror rezultate din primul tur au fost anulate, în ziua de 6 decembrie, de Curtea Constituțională a României.
Citește și: Eduard Hellvig, replică pentru Georgescu: Lucrează mult din imaginație. Declarații fără substanță
Mai precis, raportul analizează modul de operare observat pe platforma TikTok, menit să promoveze în mod artificial anumite conținuturi, precum și manipularea unor influenceri. Raportul evaluează, de asemenea, riscul transpunerii acestor metode în Franța.
Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părți terțe și accesibile din surse deschise.
Este vorba de note declasificate comunicate de administrația română, de rapoarte ale observatorilor și ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum și de anchete realizate de presa română și franceză.
Acest raport include, de asemenea, informații tehnice suplimentare rezultate din investigațiile VIGINUM asupra entităților care au contactat influenceri pe căi netransparente.
Prin publicarea informațiilor din acest raport, VIGINUM dorește să alerteze utilizatorii de internet cu privire la riscul manipulării sistemelor de recomandare a conținutului pe platforme.
Serviciul dorește, de asemenea, să sensibilizeze creatorii de conținut care se bucură de o comunitate online importantă cu privire la riscurile de a fi manipulați de actori rău intenționați.
1. Context
Câştigarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, care a avut loc duminică 24 noiembrie 2024, de către Călin Georgescu, a fost cu totul surprinzătoare.
Cu o candidatură prezentată în luna octombrie și fără să fi declarat niciun buget de campanie, acesta a obținut aproape 23% din sufragii (adică peste 2 milioane de voturi) făcând campanie aproape exclusiv online, în special pe platforma TikTok.
Puțin cunoscut publicului larg înainte de alegerile prezidențiale, candidatul a fost creditat cu mai puțin de 1% din intențiile de vot în sondajele efectuate cu patru săptămâni înainte de scrutin și cu 10,6% din intențiile de vot între 20 și 21 noiembrie.
În urma acestor rezultate, numeroase analize au evidențiat existența unor fenomene digitale informaționale menite să perturbe buna desfășurare a alegerilor. Autoritățile române au făcut publice, în special, note informative declasificate anterior, care semnalau manipulări observate pe platforma TikTok și recurgerea mascată la influenceri în scopuri de propagandă electorală, sugerând totodată implicarea unui actor statal străin.
Aceste nereguli au determinat Curtea Constituțională a României să anuleze rezultatele alegerilor în data de 6 decembrie 2024.
TikTok este o rețea socială deosebit de populară în România, cu aproape 9 milioane de utilizatori pentru o populație de 19 milioane de locuitori. Prin urmare, utilizarea sa este mai răspândită decât în Franța.
Platforma concurează astfel cu Facebook în ceea ce privește practicile și numărul de utilizatori și ocupă astăzi un loc central în mediul informațional din țară, inclusiv pe teme politice.
Nu în cele din urmă, este important să subliniem faptul că fenomenele observate nu s-au limitat la TikTok, alte moduri de operare fiind identificate pe platformele grupului Meta (Facebook și Instagram)
Aceste operațiuni informaționale au fost însoțite, de asemenea, de un număr mare de atacuri cibernetice care au vizat sisteme informatice legate de procesul electoral, demonstrând astfel desfășurarea unui amplu dispozitiv destinat destabilizării unui eveniment democratic major.
După Georgia și Moldova, România este a treia țară europeană afectată, la sfârșitul anului 2024, de manipulări pe scară largă a procesului electoral.