Maia Sandu cere ca noul ajutor de 132 de milioane de euro să fie distribuit mai repede

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.11.2022 - 11:23
Maia Sandu și Emanuel Macron - Foto: Profimedia Images

Un grup de națiuni europene conduse de Germania și Franța a promis luni un nou sprijin pentru Moldova, de 132 milioane de euro, dar liderii de la Chișinău au cerut o distribuire mai rapidă a unui astfel de ajutor, deoarece Rusia își intensifică șantajul energetic.

SHARE

Moldova, o națiune fără ieșire la mare între România și Ucraina, se confruntă cu perspectiva unei grave crize economice și politice, deoarece Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru atitudinea sa pro-europeană. Între timp, țara suferă și de pene de curent, deoarece infrastructura energetică din Ucraina vecină a fost împiedicată de războiul de la Moscova, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și a inflației, scrie Politico.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a spus delegaților la o conferință de sprijin din capitala Franței că țara sa se confruntă cu „o criză energetică acută” care ar putea „periclita pacea și securitatea noastră socială”.

„Acest război pune în pericol livrările de energie și gaze. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a ne încălzi și lumina casele. Și chiar dacă o facem, prețurile sunt inaccesibile pentru oamenii și economia noastră”, a avertizat Sandu.

La conferință, Franța a anunțat 100 de milioane de euro, iar Germania aproximativ 32 de milioane de euro în ajutoare financiare noi pentru țara lovită de criză, pe lângă sprijinul în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro pe care ambele țări și-au promis anterior. La conferință au participat și alte câteva țări UE, inclusiv Suedia, Italia și Luxemburg, dar nu a fost disponibil un număr imediat al angajamentelor totale.

Totuși, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avertizat că țara sa – care are statutul de candidat la aderarea la UE – are nevoie nu doar de angajamente financiare din partea UE, ci și de mai multă viteză în implementarea inițiativelor europene, cum ar fi îmbunătățirea conectivității Moldovei la rețelele europene de gaz și energie.

„Între Uniunea Europeană și Republica Moldova au loc o mulțime de dinamici bune, pozitive”, a declarat Popescu reporterilor ulterior, la o conferință de presă, în cadrul căreia a mulțumit țărilor UE pentru sprijinul acordat, dar a mai spus: „În același timp, da, vrem ca asta să fie mai rapid.”

„Adevărul este că multe dintre procedurile de cooperare internațională, ale donatorilor internaționali, ale instituțiilor internaționale, sunt concepute pentru vremuri de pace, nu pentru vremuri de război”, a spus Popescu. „Și aici cu toții trebuie să creștem dramatic viteza cu care livrăm proiecte concrete, inclusiv atunci când vine vorba de conectivitate.”

Popescu a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că societatea noastră poate absorbi aceste șocuri provocate de război”.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova se confruntă cu presiuni politice interne și proteste conduse de liderul opoziției pro-ruse Ilan Shor.

Citește și: 24 noiembrie. Summit Educație Financiară: „Cum investești inteligent în vremuri complicate?”

Președintele francez Emmanuel Macron, a declarat că situația economică dificilă a Republicii Moldova este „folosită de susținătorii Rusiei, de inamicii Europei, pentru a organiza zilnic demonstrații plătite pentru a destabiliza președintele și guvernul ei”.

Citește și: 2.000.000 lei cheltuie primăria Brașov doar pe luminițele de Crăciun. Instalații noi pe 6 bulevarde

Maia Sandu a susținut această evaluare: „Democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia”, a spus ea. „Ne confruntăm cu un război hibrid împotriva Moldovei care urmărește să ne abate de la integrarea europeană”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te