Românii care locuiesc în Germania și au copii pot primi mai mulți bani începând cu anul următor. Alocația crește însă sunt luate și alte măsuri de sprijin care vin în ajutorul familiilor cu venituri mici.
De fapt guvernul federal intenționează să introducă protecția de bază a copilului începând cu 2025 pentru a ușura povara financiară a familiilor.
Mai mulți bani pentru românii din Germania care au copii. Cât crește alocația?
Bugetul federal pentru 2025 conține mai multe prestații pentru copii . Din ianuarie, familiile vor primi cu cinci euro mai multă alocație pentru copii pe lună per copil - adică 255 de euro în loc de precedentul 250 de euro pe lună.
O nouă ajustare este planificată pentru 2026: apoi vor mai fi încă patru euro , adică 259 de euro pe lună per copil. Alocația imediată pentru copii, care oferă sprijin suplimentar familiilor cu venituri mici, urmează să crească și cu cinci euro din ianuarie. Apoi sunt 25 de euro pe lună per copil, scrie infranken.de.
Citește și: Românii din Germania ar putea avea mai puțini bani în viitor. Pe cine afectează măsurile fiscale?
Guvernul federal dorește, de asemenea, să simplifice accesul familiilor la beneficiile de stat. Prin urmare, protecția copilului ar trebui să „înlocuiască” prestația pentru copii în 2025. Alocația pentru copii, alocația fiscală pentru copii și alocația pentru copii vor fi grupate în viitor.
Ministrul Familiei Lisa Paus (Verzii) a declarat că pentru introducere sunt estimate costuri suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Acest lucru este destinat să ofere ajutor financiar în special familiilor cu venituri mici.
În plus, procesul de aplicare va deveni mai simplu, iar familiile ar trebui să fie informate în mod activ cu privire la beneficiile la care au dreptul. În prezent, de exemplu, multe familii care au dreptul la alocația pentru copii sunt lăsate cu mâinile goale pentru că nu știu că au dreptul la acești bani.
Mai mulți bani pentru românii din Germania care au copii. Cât crește alocația? - Foto: Freepik.com
Până acum, părinții au fost nevoiți să solicite laborios diverse măsuri de ajutor financiar de la diferite autorități. Prin urmare, doar unul din trei copii primește banii din alocația pentru copii. Securitatea de bază a copiilor dorește să pună capăt acestui lucru și să facă totul mai uniform, mai simplu și mai direcționat.
Citește și: Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut?
Alocația de bază pentru copii constă din două părți, conform proiectului Ministerului Federal pentru Familie, Persoane Vârstnice, Femei și Tineret: valoarea garanției pentru copii și suma suplimentară pentru copil . Conform planificării curente, cuantumul garanției pentru copii ar trebui să corespundă cu prestația actuală pentru copii . În prezent, este de 250 de euro pe lună per copil . Această sumă trebuie verificată anual și ajustată dacă este necesar. Suma garanției pentru copii nu poate fi compensată cu prestații sociale, cum ar fi prestația pentru cetățean pentru părinți.
Ajutor de bază pentru copii: Cine primește banii - și cât este suma?
Suma suplimentară este eșalonată în funcție de vârstă și depinde de venitul părinților . Cu cât venitul este mai mare, cu atât sunt mai puțini bani pentru familie. Peste un anumit venit anual, părinții nici măcar nu primesc niciun ban. Cu toate acestea, această limită nu este încă fixată. Dar ceea ce este sigur: pe lângă o rată forfetară pentru educație și participare (în prezent 15 euro), contribuția suplimentară ar trebui să includă și o rată forfetară pentru costurile de locuință a copiilor (în prezent 150 de euro) .
Potrivit lui Paus, suma totală pentru copiii expuși riscului de sărăcie ar trebui să fie între 530 de euro pentru cei mai mici și 636 de euro pentru cei mai mari . Aceasta ia în considerare creșterea anunțată a alocației cetățenilor de aproximativ 12 la sută pentru 2024 și o creștere „moderată” asumată de trei procente în anul următor. „Este o sumă bună pentru a oferi copiilor mai multă participare și șanse egale”, a spus Paus rețelei editoriale Germania (RND). Cu toate acestea, ministrul de Finanțe Lindner a subliniat că nu vor exista îmbunătățiri generale ale prestațiilor pentru părinții care nu lucrează. Cel mai bun mod de a depăși sărăcia este munca.
Citește și: Alocațiile pentru copii, majorate de la 1 ianuarie 2025. Câți bani se dau? Dar pentru cei sub 2 ani?
Alocația de bază pentru copii se bazează pe plata alocației pentru copii. Banii ar trebui plătiți tuturor copiilor de la naștere până la vârsta de 18 ani . Oricine completează încă pregătirea poate primi alocații de bază pentru copii până la vârsta de 25 de ani. Cei care studiază primesc banii pentru doi ani în plus. Copiii adulți ar trebui să primească banii direct dacă nu mai locuiesc cu părinții lor.
Protecția de bază a copilului poate fi solicitată online
Cu ajutorul unui nou portal online, aplicarea pentru sprijinul de bază pentru copii se dorește a fi simplificată. Scopul este ca un singur organism să fie responsabil pentru tot. Potrivit lui Paus, fondul de familie, care anterior se ocupa de alocația pentru copii, ar trebui să devină un „punct de servicii pentru familie”. Site-ul web revizuit va informa în mod activ familiile despre beneficiile la care au dreptul. Mersul la diferite birouri pentru aceste servicii ar trebui să devină inutil. De asemenea, părinții nu ar trebui să mai fie nevoiți să prezinte dovada veniturilor în viitor. Fondul de familie ar trebui să obțină informații relevante direct de la biroul fiscal.
Ar trebui, de asemenea, dezvoltat un așa-numit control de bază al securității copiilor. Aceasta verifică automat dacă o familie are sau nu dreptul la alocația suplimentară pentru copii. Cu toate acestea, portalul corespunzător trebuie încă dezvoltat pentru aceasta. Cu toate acestea, probabil va fi accesibil prin intermediul site-ului Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă .
În plus, în următorii câțiva ani urmează să fie construit un „portal de oportunități pentru copii”. Acest lucru ar trebui să faciliteze aplicarea pentru beneficiile pachetului de educație și participare, precum și așa-numitul pachet de start pentru școală.