Macron, scrisoare în română: Să dăm un sens alegerilor care se apropie

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 05.03.2019 - 10:01
Emmanuel Macron a făcut un apel către europeni. Foto Getty Images

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a adresat o scrisoare cetăţenilor Europei, tradusă în 22 de limbi, inclusiv în română, în care face o pledoarie pentru Europa și pentru Uniunea Europeană, în contextul Brexit.

SHARE

Emmanuel Macron și-a intitulat apelul „Pentru o Renaștere europeană” și în document face fererire la reforma spaţiului comunitar. Președintele francez propune crearea unei agenţii însărcinate cu protejarea democraţiilor, care ar trebui să asigure alegeri corecte, protejate de atacurile cibernetice şi care să nu fie influenţate de ştiri false.

„Impasul Brexit-ului este o lecţie pentru noi toţi”, scrie președintele francez, care îndeamnă la acțiune. „Să ieşim din această capcană, haideţi să dăm un sens alegerilor care se apropie şi o lecţie tuturor. Voi veţi decide dacă Europa şi valorile ei de progres trebuie să rămână mai mult decât o paranteză în istorie. Este alegerea pe care v-o propun, pentru ca împreună să trasăm calea Renaşterii europene”, susține Emmanuel Macron.

Liderul francez ar vrea şi interzicerea finanţării din străinătate a partidelor politice. Alte idei enunţate sunt introducerea unui venit minim european, negociat anual, înfiinţarea unei bănci pentru climă şi a unei forţe sanitare pentru protecţia alimentelor.

Macron spune că trebuie să facem mai mult, şi mai repede, deoarece mai există o capcană, a statu quo-ului şi a resemnării.

„În faţa marilor şocuri ale lumii, cetăţenii ne întreabă adesea: „Unde e Europa? Ce face Europa?”. Au început să o vadă ca pe o piaţă fără suflet. Or, Europa nu e doar o piaţă, ea este un proiect. O piaţă e ceva util, dar nu trebuie să ne facă să uităm necesitatea frontierelor care protejează şi a valorilor care unesc. Naţionaliştii se înşeală atunci când pretind că ne apără identitatea retrăgându-ne din Europa; căci ceea ce ne reuneşte, ne eliberează şi ne protejează este civilizaţia europeană.

Dar se înşeală şi cei care ar vrea să nu se schimbe nimic, pentru că nu ţin seama de temerile care ne străbat popoarele, de îndoielile care ne subminează democraţiile. Ne aflăm la un moment decisiv de răscruce pentru continentul nostru; un moment în care, colectiv, va trebui să reinventăm, politic şi cultural, formele civilizaţiei noastre într-o lume care se transformă”, a transmis președintele Franței.

Liderul de la Paris mai vorbeşte despre realităţile din lumea contemporană și despre cum nicio comunitate nu crează un sentiment de apartenenţă „dacă nu are limite pe care să le protejeze. O frontieră înseamnă libertate în securitate. Noi trebuie să revizuim din temelii spaţiul Schengen: toţi cei care vor să participe la această reorganizare trebuie să îndeplinească anumite obligaţii de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) şi de solidaritate (o politică unică de azil, cu aceleaşi reguli de primire şi de refuz peste tot). O poliţie de frontieră comună şi un oficiu european de azil, obligaţii stricte de control, o solidaritate europeană la care să contribuie fiecare ţară”.

Emmanuel Macron menţionează că progres şi libertate înseamnă să poţi trăi din munca ta: pentru a crea locuri de muncă, Europa trebuie să anticipeze.

„De aceea, ea trebuie nu doar să reglementeze giganţii din sectorul digital, prin crearea unei supravegheri europene a marilor platforme (sancţionarea mai rapidă a nerespectării dreptului concurenţei, transparenţa algoritmilor lor…), dar şi prin finanţarea inovaţiei prin dotarea noului Consiliu European al inovaţiei cu un buget comparabil cu cel din Statele Unite, pentru a deveni vârful de lance al noilor revoluţii tehnologice, cum ar fi inteligenţa artificială.

O Europă care se proiectează în lume trebuie să privească şi către Africa, cu care trebuie să iniţiem un pact pentru viitor. Asumându-ne un destin comun, susţinându-i dezvoltarea în mod ambiţios şi nu defensiv: investiţii, partenariate universitare, educaţie pentru fete…”, mai scrie Macron în scrisoarea către Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te