Sosirile de migranţi afgani în Europa după preluarea puterii de către talibani nu vor fi atât de numeroase precum migraţia masivă din 2015 legată de războiul din Siria, a asigurat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.
"Nu cred că situaţia prin care urmează să trecem va fi comparabilă cu 2015, pentru că Afganistan nu este Siria şi pentru că au existat deja mişcări foarte puternice" de migranţi afgani de-a lungul anilor, a declarat şeful statului francez la posturile de televiziune TF1 şi LCI.
"Ceea ce este sigur e că va exista mai multă lume care va încerca să vină în Europa şi prin urmare aceasta va crea o presiune asupra capacităţilor noastre de primire", a spus Macron, făcând distincţie între afluxul ilegal de migranţi şi dreptul de azil şi subliniind că aceste noi sosiri "nu trebuie să suscite temeri hazardate".
CITEȘTE ȘI: VIRAL Fotografia libertății: o fetiță afgană evacuată din Kabul, pe un aeroport din Belgia
În 2015, Europa a suportat un val foarte mare de migraţie ilegală provocat în special de războiul din Siria, val ce a provocat o profundă nelinişte în Europa şi a accentuat criza dintre ţările membre cu privire la repartizarea presiunii migraţiei.
Presiunea ce urmează să vină "presupune ca Europa să se organizeze mai bine", a insistat preşedintele francez, în condiţiile în care migraţia ilegală este un subiect sensibil în Europa şi în mod concret în Franţa, cu opt luni înainte de alegerile prezidenţiale. Astfel, imigraţia se afirmă deja ca una dintre temele viitoarei campanii electorale.
CITEȘTE ȘI: Generalul libian rebel Haftar și-a unit forțele cu cele guvernamentale să apere rețeaua de apă
Emmanuel Macron a fost criticat de stânga pentru că a evocat afluxul de migranţi ilegali din Afganistan imediat după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, în timp ce dreapta l-a acuzat de naivitate.
La rândul său, preşedintele francez a criticat implicit SUA de delegarea către alte ţări, în special din Balcani, a primirii afganilor pe care i-au evacuat, facilitând de facto eventuala lor venire în Europa şi nu în SUA.
Unii (migranţi) "sosesc în ţările din Balcani (...) uneori la cererea altor puteri. Trebuie să fim în această privinţă foarte exigenţi, Europa va prelua partea sa (de migranţi), însă ea nu poate prelua partea (de migranţi a) întregii lumi", a atenţionat Macron, în condiţiile în care, de exemplu, Kosovo este un "subcontractor" al SUA în ceea ce priveşte primirea de migranţi, potrivit Agerpres.