Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina. Franța vrea să arate o „poziție unită” a aliaților Ucrainei și totodată să dezvolte un plan concret pentru a consolida sprijinul pentru Kiev.
Invitația anunță subiectele ce vor fi discutate la întâlnire, axate pe modalități de accelerare a furnizării de capacități cheie, în special furnizarea și producția de obuze de artilerie.
Macron cheamă NATO la luptă împotriva lui Putin. Se stabilește ce trupe și arme trimit în Ucraina
De asemenea se va stabili un sistem care va permite partenerilor să elibereze stocurilor lor de muniție. și să creeze noi opțiuni pentru aprovizionarea cu rachete cu rază medie și lungă de acțiune.
Invitația spune că, „fără să devenim noi înșine părți la conflict”, participanții la întâlnire vor investiga și posibilitatea de asistență prin apărare cibernetică, deminare, securitatea frontierei cu Belarus și coordonarea producției și întreținerii echipamentelor în Ucraina, potrivit Reuters, citată de European Pravda.
Nu se menționează discutarea despre trimiterea unui contingent necombattant în Ucraina, dar oficialii francezi au indicat că acest lucru este posibil, subliniază Reuters.
Miniștrii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, au primit o invitație din partea miniștrilor francezi de externe și apărare.
Ultimii doi nu au fost invitați la summitul informal al Aliaților de la Paris, desfășurat la 26 februarie.
Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba va participa și el la întâlnirea video.
Moldova, pe agenda lui Macron
Un alt subiect de discutat este sprijinul pentru țările direct amenințate de Rusia, în special Moldova.
Trei diplomați au declarat pentru Reuters că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va călători joi la Paris pentru discuții separate cu Macron.
Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în timp ce vorbea despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, că „este timpul să facem un pas și să nu fim lași”.
Citește și: Franța va doborî avioanele Rusiei cot la cot cu Ucraina. Putin amenință cu războiul mondial
Săptămâna trecută, Macron a declarat că „nu ar trebui exclus” ca trupele occidentale să fie trimise în Ucraina. Mai târziu, a adăugat că observațiile sale, care au stârnit furori, au fost atent gândite.
Aceste observații au provocat o reacție negativă a guvernelor unor state aliate, liderii cărora au subliniat că nu vor trimite trupe în Ucraina.
În timp ce majoritatea statelor membre NATO au exclus trimiterea de trupe în Ucraina, inclusiv Germania, Marea Britanie și SUA, Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a declarat la 28 februarie că îi mulțumește lui Macron pentru invitația la dezbateri în acest sens.
Citește și: Moscova acuză: România și Moldova, folosite pentru atacuri sub acoperire împotriva Rusiei în Ucraina
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la un conflict direct între Alianță și Federația Rusă, escaladând situația.
Problema participării deschise a trupelor NATO la războiul din Ucraina a trecut de la categoria „de neconceput” la categoria „discutată”.