Lukașenko neagă că trupele Wagner s-au apropiat de granița cu Polonia: Transmit doar experiența lor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.08.2023 - 12:06
Alexander Lukașenko - Foto: Profimedia Images

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a negat marți afirmațiile Poloniei potrivit cărora aproximativ 100 dintre mercenarii Wagner, care se află în țară, s-au apropiat de granița poloneză, potrivit unei declarații publicate de biroul său.

SHARE

"Am auzit brusc zilele trecute că Polonia s-a speriat de faptul că se presupune că o unitate de până la 100 de persoane se mută aici. Nicio unitate PMC Wagner de 100 de persoane nu s-a mutat aici. Și dacă au făcut-o, au făcut-o doar pentru a transmite experiența de luptă brigăzilor, care sunt staționate în Brest și Grodno", a declarat Lukașenko în timpul unei vizite de lucru în districtul Kamenets, în sud-vestul regiunii Brest.

Lukașenko neagă că trupele Wagner s-au apropiat de granița cu Polonia

Luna trecută, Ministerul bielorus al Apărării a declarat că forțele țării vor organiza exerciții militare comune cu luptătorii Wagner în apropierea graniței sale cu membrul NATO. Luptătorii Wagner au ajuns în Belarus în urma unei revolte de scurtă durată a grupului militar privat în luna iunie.

"Trebuie să îmi antrenez propriul personal militar, pentru că o armată care nu luptă este o jumătate de armată", a adăugat Lukașenko, potrivit comunicatului. "Așa că ei (Wagner n.red) sunt aici pentru a transmite experiența lor".

Citește și: Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei. Țările NATO, pregătite de „răspuns”

Aliatul de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că luptătorii Wagner "nu vor să meargă nicăieri" și că ei rămân "lângă Osipovichi, în centrul Belarusului".

Două elicoptere bieloruse au intrat ilegal în spațiul aerian polonez

Polonia va crește numărul de soldați de-a lungul graniței cu Belarus după ce două elicoptere belaruse ar fi încălcat marți spațiul aerian polonez, potrivit Ministerului Apărării. 

Citește și: VIDEO Rusia a atacat cu drone portul Izmail, la câteva sute de metri de frontiera cu România

Într-o declarație de marți, ministerul a precizat că ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a convocat o reuniune a Comisiei poloneze pentru securitate națională și apărare după ce au fost raportate informații potrivit cărora spațiul aerian polonez a fost încălcat în cursul zilei de marți. 

"S-a stabilit că astăzi, 1 august 2023, a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse, care efectuau antrenamente în apropierea graniței. Partea belarusă informase anterior partea poloneză cu privire la acest antrenament. Trecerea frontierei a avut loc în regiunea Bialowieza, la o altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar", se arată în comunicat. 

Polonia a informat NATO cu privire la incident și a luat măsuri pentru a-l convoca pe însărcinatul cu afaceri din Belarus la Ministerul polonez de Externe pentru a "explica incidentul", potrivit declarației. 

"Ca un memento, Rusia și Belarus au intensificat recent acțiunile hibride împotriva Poloniei", a subliniat Ministerul Apărării.

Tensiune la cote maxime între Polonia și Belarus

Polonia a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în urma deplasării unor soldați din grupul de mercenari Wagner în Belarus. 

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că situația de-a lungul frontierei cu Belarus "devine și mai periculoasă", avertizând că luptătorii Wagner se apropie. 

Deși are o lungime de doar 60 de mile, coridorul este important din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus. Regiunea de frontieră leagă exclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te