LIVE UPDATE Trump sau Biden, cine va fi cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.11.2020 - 10:49
Foto: bbc.com

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Milioane de americani au mers la vot pentru a-și exprima opțiunea privind președintele Americii pentru următorii patru ani, iar peste 100 de milioane au votat anticipat.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Pentru a câștiga fotoliul de la Casa Albă, Donald Trump, președintele în exercițiu, sau Joe Biden, adversarul său democrat, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular direct nefiind luat în calcul.

UPDATE: Avansul lui Biden a crescut în Nevada și Pennsylvania, a scăzut în Georgia

UPDATE: Joe Biden: Cifrele oferă un tablou clar şi convingător, vom câştiga aceste alegeri

UPDATE: Un judecător al Curţii Supreme i-a acordat lui Trump o semi-victorie în Pennsylvania

UPDATE: Echipa lui Biden îl ameninţă pe Trump că îl va da afară din Casa Albă dacă refuză să plece

UPDATE: Unii republicani se disociază de Trump pe tema „fraudelor” electorale

UPDATE: Joe Biden a preluat prima poziție în Georgia și Pennsylvania, Trump nu cedează

UPDATE: Cererea lui Trump a fost respinsă, numărătoarea voturilor continuă în Philadelphia

UPDATE: Joe Biden a preluat conducerea în Georgia, stat care-l poate duce la Casa Albă

UPDATE: Biden conduce. Trump: Dacă numeri voturile legale, eu câștig cu ușurință

UPDATE: Nevada și Arizona nu pot termina de numărat voturile joi. Situația din statele cheie

UPDATE: Trump: „Opriți numărarea voturilor!” Un baraj de procese paralizează statele cheie

UPDATE: Donald Trump este acuzat de „abuz flagrant de putere” de către OSCE

UPDATE: Avansul lui Joe Biden în Arizona scade, Trump poate spera la victorie

UPDATE: Sute de manifestanți au protestat în Portland: „Nu-l vrem pe Biden. Vrem răzbunare”

UPDATE: Guvernul Statelor Unite nu are dovezi de „implicare a puterilor străine” în alegerile din SUA

UPDATE: Joe Biden a bătut recordul de voturi obținute de Barack Obama la alegerile din 2008

UPDATE: Associated Press informează că Biden are 264 de voturi și Trump, 214.

UPDATE: OSCE critică ''acuzaţiile nefondate'' ale preşedintelui Trump privind alegerile

UPDATE: Joe Biden - 248 voturi în Colegiul Electoral, Trump - 214. Trei state vor decide

UPDATE: Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a denunţat miercuri, pe Twitter, ”apariţia unor buletine de vot surpriză” într-o fraudă electorală vizând să-l defavorizeze.

Citiți aici întrega știre: Trump denunţă pe Twitter apariţia unor ”buletine de vot-surpriză”

UPDATE: Partidul Democrat, şanse minime de a câștiga majoritatea în Senatul american

UPDATE: Trump este favoritul caselor de pariuri după alegeri

UPDATE: Declaraţiile lui Trump sunt „scandaloase”, „fără precedent” şi incorecte, a spus echipa lui Biden

UPDATE: ”Ne pregătim pentru o sărbătoare foarte mare. Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul minunat”, a declarat președintele american Donald Trump într-o declarație la Casa Albă. ”Rezultatele din această seară sunt fenomenale și suntem pregătiți să ieșim în stradă și să sărbătorim ceva minunat, acest succes”, a adăugat Trump. 

În încăpere se aflau zeci de persoane, umăr la umăr. Nici o mască nu se putea vedea.

UPDATE: Sarah McBride, primul senator transgender din istoria Statelor Unite

UPDATE: S-au închis și ultimele secții de vot din Alaska, fapt ce pune capăt zilei alegerilor. Numărarea voturilor nu s-a terminat încă, însă, iar câștigătorul urmează să fie stabilit în următoarele ore sau zile pe măsură ce voturile continuă să fie numărate în multe state competitive.

UPDATE: Associated Press estimează că Biden are 225 de voturi și Trump, 213.

UPDATE: Senatorul Steve Daines a fost reales în Montana, o victorie crucială pentru republicani în eforturile de menținere a controlului Senatului SUA.

UPDATE: Investitorii mondiali sunt în expectativă deoarece rezultatul alegerilor din SUA este incert.

"Nu cred că cineva va cumpăra ceva dacă rezultatul este incert. Dacă începi să îţi poziţionezi portofoliul spre un anumit rezultat, este posibil ca portofoliul tău să fie într-o poziţie greşită", spune Matt Sherwood, responsabil cu strategia de investiţii la fondul Perpetual din Sydney.

UPDATE: Joe Biden a ieșit cu un discurs neobișnuit pentru a bloca anunțarea victoriei de către Trump. Trump: Vor să fure alegerile!

În mod cu totul neobișnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieșit în fața presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden. 

Donald Trump a anunțat și el că urmează să se adreseze națiunii și s-a plâns că „democrații vor să fure alegerile”.

UPDATE: Associated Press estimează că Biden are 224 de voturi și Trump, 213.

UPDATE: Trump, dat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texax, Montana.

Biden, dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota.

UPDATE: Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, va face declaraţii miercuri, la 05:30 GMT, din fieful său din Wilmington, statul Delaware, a anunţat echipa sa de campanie, transmite AFP.

Biden se află într-o cursă extrem de strânsă cu preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump.

Echipa de campanie a lui Joe Biden nu a dat detalii cu privire la tipul de declaraţii pe care urmează să le facă fostul vicepreşedinte al SUA.

UPDATE: Democraţii şi-au consolidat la alegerile de marţi majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat posturile de televiziune Fox News şi ABC, preluate de agenţiile internaţionale de presă.

Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare, conform predicţiilor făcute de cele două televiziuni.

UPDATE: Ziua electorală din Statele Unite a ajuns practic la final cu închiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington şi Idaho, astfel că votul s-a încheiat în 48 din cele 50 de state din ţară, transmite miercuri EFE.

Odată cu închiderea urnelor pe coasta de vest a SUA, marţi la ora locală 20:00 (04:00 GMT, miercuri), se mai votează doar în Alaska şi în Hawaii. Cu o oră înainte (03:00 GMT), se închiseseră şi colegiile electorale în Iowa, Montana, Utah, Nevada şi o parte din statul Idaho. Dintre toate acestea, singurele considerate state-cheie, care pot înclina balanţa fie în favoarea republicanului Donald Trump, fie a democratului Joe Biden, sunt Iowa şi Nevada.

UPDATE: Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat în cadrul alegerilor prezidenţiale din SUA, arată cel mai recent studiu al US Elections Project, o bază de date creată de un profesor de la Universitatea Florida pentru a monitoriza prezenţa la vot, transmite marţi AFP.

 

Americanii se prezintă marţi la urne pentru a-şi alege preşedintele după o campanie acerbă şi divizantă, un scrutin în care actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, încearcă să depăşească avansul pe care rivalul său, democrat Joe Biden, îl are în sondaje, şi să câştige un nou mandat de patru ani, transmite Reuters.
  
Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia COVID-19, care a ucis peste 231.000 de persoane în Statele Unite şi a aruncat în şomaj milioane, şi zguduite de proteste la nivel naţional faţă de injustiţia rasială împotriva afro-americanilor.

În prezent, 53 din cele 100 de locuri din Senat sunt deţinute de republicani. La ciclul de alegeri regulate din acest an şi la două scrutine speciale suplimentare sunt puse la bătaie 33 de mandate.

Republicanii îşi apără 23 de mandate în ziua alegerilor. Democraţii par să se îndrepte spre victorie în unele curse sau acestea sunt prea strânse pentru ca sondajele să anticipeze un câştigător.

Dintre cei 12 democraţi care se luptă să rămână în Senat, numai unul, Doug Jones din Alabama, în prezent singurul senator pe care partidul îl are în Sudul Îndepărtat, riscă clar să îşi piardă mandatul.

Republicanii s-au folosit de majoritatea lor pentru a bloca judecători propuşi de ultimul preşedinte democrat, Barack Obama, şi pentru a aproba sute de numiri în sistemul judiciar ale preşedintelui Donald Trump.

În Carolina de Sud, senatorul cu vechime Lindsey Graham, o figură republicană cheie în privinţa politicii externe şi care acum este preşedintele puternicei Comisii Juridice, se confruntă cu o cursă strânsă.

În Carolina de Nord, republicanul Thom Tillis este în urma democratului Cal Cunningham în sondaje, în ciuda unui scandal sexual în care este implicat contracandidatul său.

În Arizona, fostul astronaut Mark Kelly ar urma să îi ia locul, din partea Partidului Democrat, republicanului Marth McSally, fost pilot militar. Acest mandat a fost deţinut în trecut de cunoscutul republican John McCain.

În cursa din Maine, candidatul democrat are un uşor avans în faţa democratei Susan Collins, care a ocupat acest loc timp de aproape 24 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te