Unii republicani se disociază de Trump pe tema „fraudelor” electorale

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.11.2020 - 20:51
USA Today

”Discursul preşedintelui de ieri (joi) seara m-a deranjat mult, pentru că el a formulat acuzaţii foarte, foarte grave, fără nicio probă”, a declarat vineri, la CBS, senatorul republican din Pennsylvania Pat Toomey.

SHARE

Jena era vizibilă vineri în Partidul Republican, în urma falselor acuzaţii de fraudă electorală în alegerile prezidenţiale ale lui Donald Trump, în pofida unor voci care-l susţin, însă voci se ridică şi condamnă ”periculoasa” strategie de dezinformare a liderului republican, care se află pe cale să piardă Casa Albă în faţa democratului Joe Biden, relatează AFP, arată news.ro.

Pe Twitter, parlamentarul din Texas Will Hurd a denunţat o tactică ”periculoasă şi rea” şi a îndemnat să se numere toate buletinele de vot.

”ÎNCETAŢI să răspândiţi dezinformarea discreditată. Asta devine o nebunie”, a scris pe Twitter colegul său Adam Kinzinger, un critic obişnuit al lui Trump.

”Numărarea fiecărui vot se află în inima democraţiei. Acest proces este adesea lung, iar pentru candidaţi frustrant”, a declarat Mitt Romney, citat într-un comunicat, mai puţin usturător, dar la fel de dezaprobator.

”Dacă există acuzaţii privind nereguli, vor exista anchete, iar la final justiiţia va tranşa”, subliniază el.

Cei mai loiali oameni ai lui Trump i-au luat partea, pe un singur glas preşedintelui în exerciţiu.

”Eu sunt aici în această seară pentru a-l susţine pe preşedintele Trump, aşa cum m-a susţinut şi el pe mine”, a tunat senatorul Lindsey Graham, reales marţi, în urma unei campanii dificile în South Carolina.

”Pot să vă spun că preşedintele este furios şi că eu sunt furios, iar alegătorii ar trebuisă fie furioşi”, i-a spus Ted Cruz prezentatorului Sean Hannity, a cărui emisiune la Fox News este una dintre preferatele miliardarului newyorkez.

Însă majoritatea aleşilor americani păstrau distanţa, prudenţi, pentru a nu şi-l înstrăina pe omul care va fi preşedinte cel puţin până la 20 ianuarie şi care ar putea să păstreze asupra mişcării conservatoare o influenţă considerabilă, chiar şi în cazul unei înfrângeri.

”NEADEVĂRUL ÎN GURĂ”

Foarte puternicul şi abilul preşedinte al Senatului, Mitch McConnell a fentat spunând ceea ce este evident.

”Fiecare vot legal trebuie să fie numărat. Orice buletin ilegal nu trebuie să fie (numărat). Toate părţile trebuie să observe acest proces. Iar tribunalele sunt aici pentru a aplica legea şi a rezolva diferendele”.

El nu recunoaşte, aşadar, că au existat fraude.

Karl Rove, fosta ”eminţă gri” a lui George W. Bush, care a smuls la rândul său preşedinţia în 2000, în urma unei adevărat război de gherilă judiciară, în Florida, a subliniat că fraude vizând sute de mii de buletine de vot, în numeroase state, necesită un complot demn de un film cu James Bond.

Unele staruri din partid s-au îndepărtat - dar cu prudenţă - de această margine a prăpastiei.

Astfel, senatorul Marco Rubio - rivalul lui Trump în alegerile primare din 2016, dar care a devenit un trumpist, la fel ca aproape întregul său partid, de patru ani - nu-l critică în mod direct pe preşedinte, preferând să amintească o serie de principii democratice.

El a postat pe Twitter un pasaj din Vechiul Testament, fără să comenteze: ”Omul de nimic, omul nelegiuit umblă cu neadevărul în gură. Proverbe 6.12”.

Aceşti oameni nu vor să insulte viitorul. Spre deosebire de Trump, republicanii din Senat sunt bine poziţionaţi să-şi păstreze majoritatea şi puterea, în ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te