Pierderea energiei electrice și a accesului la internet se numără printre scenariile „extreme, dar posibile" pentru care banca centrală a Lituaniei a cerut companiilor financiare să fie pregătite într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută și consultată de Reuters.
Lituania, precum și vecinii baltici Letonia și Estonia, împart cu Rusia o rețea de energie electrică comună, care este gestionată de Moscova.
„Creșterea tensiunii geopolitice în regiune duce la creșterea amenințărilor de atacuri cibernetice, inclusiv atacuri asupra infrastructurii critice de informații", a avertizat banca centrală în scrisoare.
Citește și: Biden, declarație televizată: Trupele ruse rămân în „poziție de amenințare”
Scrisoarea nu a menționat numele unor posibili hackeri. Banca centrală lituaniană nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Avertismentul vine în contextul în care autoritățile de reglementare din UE, în general, au cerut băncilor să se pregătească pentru posibilele atacuri cibernetice rusești, iar unele firme financiare organizează jocuri de război cibernetic pentru a-și testa capacitatea de a le rezista.
Citește și: Putin schimbă tonul: Rusia, pregătită să continue negocierile, dar în estul Ucrainei e „genocid”
Băncile lituaniene ar trebui să dispună de planuri de urgență pentru atacuri cibernetice, cum ar fi ransomware și atacuri DDoS, în care hackerii încearcă să inunde o rețea cu volume mari de trafic de date, a precizat banca centrală în scrisoare.
Aceasta le-a spus firmelor financiare să se pregătească pentru o încălcare similară atacului cibernetic masiv de anul trecut al SolarWinds, care a fost legat de o agenție cu sediul în Rusia și care a vizat sute de companii și organizații.