Bariera, sub forma unui gard de patru metri înălţime şi cu sârmă ghimpată, se întinde pe circa 550 de kilometri din frontiera comună de aproximativ 700 de kilometri.
„Pe toate secţiunile, lucrările sunt încheiate în proporţie de 100%”, a spus şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte.
Pe restul frontierei, care traversează mlaştini, lacuri şi râuri, este „tehnic imposibil” să se construiască o barieră fizică, a adăugat ea.
În Lituania, imigraţia ilegală a crescut puternic în acest an, cu circa 4.200 de migranţi - în principal originari din Orientul Mijlociu şi din Africa - ce au reuşit să treacă frontiera dinspre Belarus, relatează AFP, citată de Agerpres.
Occidentul a acuzat regimul bielorus că orchestrează acest aflux de imigranţi împreună cu aliatul său rus, în cadrul unui „atac hibrid”, acuzaţie pe care Minskul o respinge.
Citește și: Simion îl vrea pe omul lui Ponta și Dăncilă candidat la prezidențiale. A lucrat toată viața la stat
Lituania duce o politică ce vizează respingerea migranţilor, fiind acuzată că aplică respingeri ilegale.
În pofida acestor acuzaţii, Simonyte a declarat că ţara sa va continua această controversată tactică şi va analiza posibilităţile legale ce i-ar permite să o menţină fără a impune o stare de urgenţă.
Însă, a admis ea, acest lucru va fi o provocare în contextul dreptului internaţional asupra acestei probleme.
„Vom avea mult de lucru în acest domeniu”, a recunoscut Simonyte.
Numărul de migranţi în situaţie ilegală care încearcă să treacă în Lituania a crescut din nou în ultimul timp.
Sâmbăta trecută, poliţiştii de frontieră lituanieni au respins intrarea a 125 de migranţi, cel mai mare număr de la începutul anului.
Poliţiştii de frontieră lituanieni îi acuză pe omologii lor bieloruşi că îi ajută pe migranţi să intre în Lituania.
Ei „participă activ la deteriorarea gardului” nou construit, a declarat Rustamas Liubajevas, şeful poliţiei de frontieră lituaniene.
Citește și: VIDEO Ultimele clipe ale Prințesei Diana. Medic francez: „O femeie frumoasă agoniza. Sfâșietor”
„De la începutul lui iulie, au fost înregistrate 95 de cazuri de distrugeri”, a precizat el.
Și Polonia a încheiat în iunie construcţia unui gard de 187 de kilometri la frontiera cu Belarusul, pentru a împiedica trecerea migranţilor. Polonia are o graniţă de 418 km cu Belarusul, dar cu excepţia porţiunii protejate de gard, traseul trece mai ales prin lacuri şi râuri.