Liderul PSD din R. Moldova: Iohannis, instruit de SUA să rezolve problema Transnistriei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.12.2021 - 21:50
Liderul PSD din R.Moldova, Victor Șelin/foto: zdg.md

Liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin, a declarat pentru Nezavisimaya Gazeta că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îl lasă pe Klaus Iohannis să rezolve problema Transnistriei, chiar și prin conflict armat.

SHARE

Transnistria va organiza alegeri prezidențiale la 12 decembrie, dar Chișinăul nu recunoaște aceste alegeri, a spus Șelin, iar Maia Sandu nu se va întâlni cu liderul acestei „țări”. 

Șelin crede că nu vor exista „relații civilizate” între Sandu și liderul Transnistriei. El a spus că negocierile dintre părți se vor desfășura în format 5+2 (Moldova, Transnistria - părțile implicate, Rusia, Ucraina, OSCE - mediatori, UE și SUA - observatori).

„Sandu va preda Guvernului soluționarea conflictului transnistrean, pentru a fi tratată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, care nu a fost încă numit. Se pare că problema transnistreană va fi rezolvată cu forța”, a spus Șelin.

Citește și

Ultimatum rusesc: ori „scenariu de coșmar al confruntării militare” în Europa, ori NATO se restrânge

CE îndeamnă România să transpună normele de combatere a fraudei care aduce atingere bugetului UE

 

Liderul social-democraților din Republica Moldova a menționat militarizarea regiunii din jurul Ucrainei, Moldovei și Transnistriei și, de asemenea, faptul că Statele Unite au început transferul de elicoptere de luptă din Grecia în România. A mai amintit că anterior șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a fost la Budapesta pentru a discuta despre Transnistria și la București, unde l-a întâlnit pe președintele României, Klaus Iohannis.

„Este posibil ca România să fi fost instruită să rezolve conflictul de pe Nistru”, a sugerat Șelin, „dar atunci Ucraina poate cere restabilirea status quo-ului din 1924, când Transnistria făcea parte din Republica Socialistă Sovietică Ucraineană”.

Politologul transnistrean Andrei Safonov crede că un pericol se profilează pentru republica nerecunoscută. El a declarat că „există o agendă globală anti-Rusia, în lumina vizitei recente în Georgia, Ucraina și România a secretarului general al Apărării SUA, Lloyd Austin.

„Rolurile au fost distribuite: Bolton scrie, Austin acționează”, a declarat Safonov, subliniind că nu exclude „un atac neprovocat asupra militarilor Grupului Operațional al Forțelor Ruse și ai trupelor ruse de Menținere a Păcii din Republica Moldova Transnistreană.”

„Este posibil ca tocmai în scopul pregătirii respingerii unui eventual atac, autoritățile transnistrene au efectuat recent mobilizarea populației masculine cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani la Tiraspol”, a declarat Safanov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te