Liderul loviturii de stat din Sudan l-a luat acasă pe Abdalla Hamdok, premierul arestat

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.10.2021 - 22:39
Liderul loviturii de stat din Sudan l-a luat acasă pe premierul arestat/foto: news.su

Premierul Abdalla Hamdok este ținut la casa șefului Consiliului militar de guvernământ al Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, acuzat că a organizat lovitura de stat.

SHARE

Adresându-se la o conferință de presă la Khartoum, marți, al-Burhan a spus că armata l-a plasat pe Hamdok în casa lui pentru „a-l ține în siguranță după ce a primit amenințări cu moartea”.

„Simțim că există o amenințare împotriva vieții premierului, de aceea l-am ținut departe”, a spus al-Burhan. „Este în casa mea, iar jurnaliştii sunt liberi să-l viziteze.”

Hamdok și un număr de miniștri din guvernul civil au fost reținuți luni de armata sudaneză, pe fondul tensiunilor din țară.

Al-Burhan a anunțat luni starea de urgență, a dizolvat Consiliul suveran de tranziție și Guvernul și a suspendat unele prevederi ale documentului constituțional care descrie tranziția politică din Sudan.

După o lovitură de stat militară eșuată luna trecută, tensiuni profunde au izbucnit între armata și administrația civilă din Sudan, pe fondul recentelor proteste rivale din capitala Khartoum.

Înainte de preluarea militară, Sudanul era administrat de un Consiliu suveran de militari și civili, care supraveghea perioada de tranziție până la alegerile programate pentru 2023, ca parte a unui pact de împărțire a puterii dintre armată și coaliția Forțelor pentru Libertate și Schimbare.

Guvernele SUA, Regatul Unit și Norvegia au condamnat marți dizolvarea Guvernului de tranziție din Sudan și declararea stării naționale de urgență, precum și detenția primului ministru al țării.

Citește și

Lovitură de stat în Sudan. Armata trage în demonstranți

Putin admite prezența companiilor militare private rusești în Mali

 

Cele trei guverne, autointitulându-se Troica pentru Sudan, s-au declarat „profund îngrijorate de situația din Sudan”, condamnând „suspendarea instituțiilor statului, declararea stării de urgență și forțele militare care îl rețin pe prim-ministrul Abdalla Hamdok, precum și pe alți membri ai conducerii civile”.

Declarația comună a Troicii spune că acțiunile armatei „reprezintă o trădare a revoluției, tranziției și cererile legitime ale poporului sudanez pentru pace, justiție și dezvoltare economică”.

„Dreptul la protest pașnic trebuie respectat; violența și vărsarea de sânge trebuie evitate; de asemenea, îndemnăm rețelele de comunicații să fie deschise”, se spune în comunicat.

Troica va „continua să-i sprijine pe cei care lucrează pentru un Sudan democratic cu un guvern civil pe deplin legitim; aceasta rămâne cea mai bună garanție pentru stabilitatea pe termen lung a țării și a regiunii în general”, potrivit comunicatului.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te